Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ur kirurgens dagbok, del 2

afghanistanstyrkan

Lite grann om vårt närområde….. Jag redovisar en bild efter att ha varit här i några veckor, kanske ändras den under min resterande tid. Det är oklart hur många som bor i Mazar-e-Sharif. Officiell siffra som jag har hört är 400 000 men det kan vara så många som 1 000 000. Trångbott är det och i området där CNL ligger så verkar omgivningarna fattiga till och med för denna stad. Det är dåligt med elektricitet, därför eldar man med allt man kommer över när det är kallt för att kunna laga mat. Det ska även finnas en konstgödselfabrik häromkring med en del utsläpp. Luften fylls av aska och sot och när man fotograferar på kvällen ser det ut som det snöar i blixtbelysningen men det är inget annat än tidigare beskrivet sot och aska som fyller luften.

I staden ser man vanligtvis mycket fattiga omgivningar. I små gluggar utefter gatorna sitter rader av försäljare. Det verkar vara vissa indelningar. På vissa gator säljs bilar, motorcyklar och cykeldelar, på andra säljs matvaror. Under en bilfärd genom staden såg jag i ett träd hängandes en (förmodligen) nyligen avlivad tjur eller ko som ännu ej hunnit flås och styckas.

När man ska bygga så verkar det som om att man först bygger en två meter hög mur kring sin tomt. Man ser lastbilar överallt som kör ut tegel som måste vara den största industriprodukten i området. När muren är klar börjar man bygga på det som ska vara innanför. Jag har hört att det kan ta flera år innan man är färdig med bygget innanför muren. Jag tar byggandet som ett gott tecken på att man ändå har ett hopp om en bättre framtid än den nuvarande. Eller är det bara övergivna byggarbetsplatser?

Byarna i området runt MeS kan utgöras av någon enstaka gård eller upp till hundratals gårdar som uteslutande verkar vara byggda av lera och sten, knappast vinterisolerade. Människorna är sällan klädda för klimatet enligt vårt sätt att se det. Barnen har tunna kläder, saknar mössa och vantar och på fötterna ser man enkla skor eller bara sandaler trots att det kan vara flera minusgrader ute. Ofta ser man dem huttra och de försöker hålla händerna nära kroppen, blåsande på fingrarna som de emellanåt drar in i kläderna för att få dem varma. Man kan se såväl traditionell klädsel som västerländsk stil på pojkarna. Flickorna verkar vanligtvis ha en mer traditionell klädsel som i våra ögon liknar ”påskkärringar” och de är otroligt söta, både pojkarna och flickorna, men oj vad de verkar frysa när det är kallt! När vi kommer med våra varma kläder i våra varma bilar är det beklämmande…

Jim Viksten, kirurg

 

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

19 kommentarer

 • monica hellström 15 januari 2012 17:57

  God fortsättning på det nya året! Roligt att få läsa hur det ser ut i byarna och hur befolkningen har det. Hälsningar från en stolt mamma till Klas

 • jim viksten 12 januari 2012 07:37

  Tack Rolle. Det värmde att höra av dig!

 • jim viksten 12 januari 2012 07:36

  Instämmer. Klart läsvärda.

 • Rolle 10 januari 2012 11:20

  Hallå Jim. Roligt att följa ditt arbete. Önskar dig ett Gott Nytt År. Vi ber för dig här hemma.
  Lycka till med uppdraget. Rolle Skellefteå

 • carina 9 januari 2012 22:22

  Det är så spännande att följa ert arbete därborta och läsa alla inlägg. Läser även I väntan på talibanerna vilken jag kan rekomendera er som vill veta mer.Om skolor finns det mer att läsa i Three cups of Tea av Greg Mortenson

 • Ylva Hansson 9 januari 2012 17:38

  Tack, jag kollar detta.

 • Ylva Hansson 9 januari 2012 17:37

  Då ska jag göra det. Tack för tipset och kämpa på därborta!

 • Bo 9 januari 2012 16:17

  För den som vill bidra till att förbättra förhållandena för befolkningen i Afghanistan så är Svenska Afghanistankomitten ett bra sätt (http://www.sak.se/vart-arbete). SAK har arbetat i landet i många år och är en av de viktigaste organisationerna för att driva skolor i Afghanistan.

 • jim viksten 9 januari 2012 15:48

  Tack för alla kommentarer! Det sporrar mig att fortsätta att blogga!

 • jim viksten 9 januari 2012 15:26

  Hej Ylva
  Det glädjer mig att läsa att du funderar på hur man kan engagera sig. Jag skulle föreslå att du kollar upp med Svenska Afghanistankommiten som har haft ett gediget hjälparbete i Afghanistan under flera tiotals år.
  Lycka till!

 • Ylva Hansson 9 januari 2012 11:28

  Man skulle ju vilja göra något även här hemifrån för dessa människor. Är det någon som känner till ifall det finns någon hjälporganisation som har verksamhet i detta område?

 • Per 8 januari 2012 23:30

  Fortsätt med dina fina beskrivningar. Det är intressant läsning. Man undrar lite om barnen går i skola, vad folket äter, vad dom tycker om er när ni kommer förbi e t c.

 • Ann-Britt o Dag 8 januari 2012 20:06

  Vi följer er så gott det går via datorn. Känns jättebra att få läsa om era dagar i landet långt hemifrån.Bloggen är jättebra. Vi tänker på er varje dag.
  Även här en stolt mamma

 • Jens 8 januari 2012 20:02

  Nyder at læse beretninger som denne. Flere af den slags - tak
  en pojkvän

 • Maje 8 januari 2012 14:24

  Läser med intresse och tänker varje dag på er alla som är där.
  Gott nytt år
  önskar
  en mamma

 • Frank 8 januari 2012 00:10

  Ja, det känns bra att kunna ta del av era berättelser. Jag tror att det är viktigt inte bara för när ni kommer hem. Det är viktigt för allas vår förståelse för vad som händer i världen och att vi lever i en ytterst priviligerad del av världen.
  En make

 • Mian 7 januari 2012 21:35

  intressant inlägg. Vilket livsförutsättningar människorna har

 • Kerstin 7 januari 2012 20:29

  Det är så intressenst att få höra er berätta. Ser fram emot kommande anhörigdag där vi får veta lite mer.
  Fortsatt lycka till i Ert arbete.
  Från en stolt mamma

 • Lena 7 januari 2012 17:17

  Så intressant att få läsa om hur ni har det där nere och hur landet fungerar. Känns som att ju mer jag får veta ju enklare kanske det är att prata om er tid där nere när ni kommer hem.
  En mamma

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *