Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Ur kirurgens dagbok

afghanistanstyrkan

Rapport från en kirurg från framskjuten resucitering/kirurgisk förmåga (FRC/FSC).

Planering för de kommande två dagarna: Ut på övning 22/12 som sjukvårdsresurs och med övernattning för att följande dag följa med ett kompani som förstärkning till ambulansen på patrull i en by väster om Mazar-e Sharif (MeS).

På post utanför en by söder om Mazar-e-Sharif

Förberedelserna inleddes efter frukost. Vi packade vår Galt (bilen, en RG 32) och såg över utrustningen. Med oss har vi det mesta man kan återfinna på en svensk akutmottagning i två stora ryggsäckar. I teamet ingår ett operationslag med olika sammansättning beroende på uppdrag, t ex kirurg, narkosläkare, narkossköterska och operationssköterska. Denna gång åkte jag ut med Jeanette, narkossköterska.

Efter lunch inledde vi färden ut till öknen norr om MeS. Det blåste en hel del och var kallt. Det kändes som ner mot -10. Först färdades vi på en asfaltsväg, sen svängde vi av in på en mindre grusväg och slutligen vek vi av ut i öknen. Det är nästan helt platt med låga utsträckta dyningar. Ganska snart fick vi order om att sätta på snökedjor för att få bättre fäste då våra fordon sjönk ner två dm eller mer i sanden. Det första som hände när vi klev ur bilen för att sätta på kedjorna var att munnen fylldes med fin sand. Det blev till att försöka hålla den stängd så mycket som möjligt! Arbetet med kedjorna gick ganska raskt för oss på FRC då vi tränat en hel del på det här under missionsutbildningen. Framför oss gick det tyngre. Två stackare kämpade febrilt med att sätta på kedjorna på en pansarterrängbil (Patria). Den har sex hjul och de är ännu större än hjulen på vår bil. Raskt erbjöd vi oss att hjälpa till och allt som allt tog det nog ytterligare 30-45 minuter. Vi rullade ytterligare någon km innan vi slog läger för natten.

Hårt jobb i öknen med sjökedjorna

Där hölls en kort förevisning innan vi reste tälten då mörkret kommer mycket snabbt här nere. Vi på FRC har ett stort tält med ståhöjd och värmemöjligheter. Här kan vi vårda upp till två patienter. Dessutom är det självstagande så det behövs inga ”snubbellinor” för att förankra tältet om det inte blåser väldigt mycket. Om man inte har någon patient kan man utan problem sova åtta personer i tältet. De andra i gruppen med sina små och trånga patrulltält hade inte förväntat sig vårt ”jättetält” så det blev trångt i tältlägret mot vår bil och flera kom nyfiket och inspekterade vår slottsliknande boning. Kanske stod det tältbyte på önskelistan hos en del grupper denna jul?

En god natts sömn blev det för min del men det var inte roligt att krypa ur den varma sovsäcken ut i 10 – 15 graders kyla strax efter fem på morgonen. När lägret var rivet gav vi oss åter mot MeS. Kedjorna åkte av när vi kom fram till grusvägen. Efter att ha åkt genom MeS sammanstrålade vi med de andra kompanierna och Afghanska armen och åkte i konvoj tillsammans till området väster om MeS som skulle patrulleras.

Väl framme i närheten av byn grupperade vi tillsammans med ambulans och övriga stödfunktioner medan de som skulle gå in i byn gjorde sitt. Under den tiden hann vi koka vatten, äta, vila och hålla postering, ett par timmar gick. Lite tråkigt är det att vi inte kommer i kontakt med byborna under den här typen av uppdrag men vårt uppdrag är inte mindre viktigt för det. Om någon blir skadad under patrulleringen är vi förberedda! Det blev en solig och fin dag!

Åter till Camp Northern Lights på kvällen. Man är märkligt trött efter att ha varit ute även om det inte varit så fysiskt tungt, även om vi går runt och släpar på tung utrustning, stridsutrustning och materiel som väger 25-30 kg. Sammantaget så anstränger man sig kanske mer än vad man förstår när man bär på allt detta! Uppdraget då? Allt gick bra enligt min definition då alla klarade sig helskinnade.

Vaknade vid 07-tiden på julaftonen efter att ha vilat ut i min säng. Dagen började med frukost. Matsalen var lite tveksamt dekorerad. Två stycken plastjulgranar och julmusik var väl okej men i taket hängde kräftskivedekorationer! Kanske alltid är så till jul inom Försvarsmakten. Jag ägnade förmiddagen åt materialvård efter uppdragsdygnen och lämnade in tvätten. För att med gott samvete kunna frossa i julbordet så satte jag mig på spinningcykeln i 50 min. Julbordet lämnade nog ingen besviken. Jag kan säga att julmusten var mycket efterlängtad!

 Jim Viksten, kirurg

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

5 kommentarer

 • Elisabeth Svensson 1 januari 2012 02:28

  Kul att höra från FRC-teamet!
  Önskar Er och övriga i FS22 ett riktigt Gott Nytt År!

 • Maud 31 december 2011 17:06

  Ett gott nytt år önskar jag er alla modiga kvinnor och män. Tack för att ni skriver och berättar vad som händer. Invigningen av lekplatsen, kvinnornas shura med flera artiklar och foton är starkt berörande. För oss här hemma blir er situation mer gripbar och er insats är värd all respekt och beundran.
  Stor kram och en särskild kram till David.
  /Mamma Maud

 • Elisabeth Svensson 31 december 2011 16:59

  Kul att läsa och höra av er från FRC-teamet! Önskar Er och övriga i FS22 ett riktigt Gott Nytt År! :) Ta hand om varandra!

 • Anna Hansson 30 december 2011 20:42

  Vill önska er alla en riktigt bra o god nyår!
  Ni är så saknade här hemma, men jag börjar sakta förstå det fina ni gör där nere, hoppet ni ger till andra människor. Saknaden blir inte mindre men jag känner mig inte lika lessen längre.
  Ni är så fantastiska, om ni visste. Saknaden blir uthärdlig.
  Nu är det nog många familjemedlemmar som räknar ner....
  Speciellt tänker jag ju på min lillebror TOMMY som snart kommer hem. <3 <3 <3
  En mycket stolt storasyter.

 • Mian 25 december 2011 19:00

  Kul att få läsa lite mera om vardagen för dig. Är glad att du får uppleva alla dessa upplevelser och ta med hem i i vardagen. Blessing

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *