Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En dag inne på Camp Monitor, Sheberghan

afghanistanstyrkan

Efter att ha varit nere i Sar e Pul en vecka och bevakat Sierra Limas Safehouse så var det dags att rotera och åka tillbaka till Monitor och de övriga i Alpha Romeo, skytteplutonen i Shebreghan.

Innan vi rullar igenom den ”inre gaten” på Camp Monitor undersöks våra fordon av vår egen personal. Att visitera fordon och personer som passerar in och ut är en av alla uppgifter som löses av den skyttegrupp, som i samarbete med tolkar och lokalanställda vakter bevakar området 24 h om dygnet.

Men det är inte bara vakttjänst som sysselsätter plutonen de dagar vi ej patrullerar. När vi inte är ute och rullar så går mycket tid till att förbereda för nästa uppdrag. Se till att allt är på topp. Fordonen behöver underhållas och repas. Grupp samt personlig utrustning/matriel måste vårdas och ses över. När vi är här inne på CMN har vi även goda möjligheter till att föröva olika situationer med hela plutonen, t.ex. QRU-larm (Quick Reaction Unit). Om någon grannenhet ute i området behöver understöd  är vi v beredda att rycka ut. Det kan vara allt från en trafikolycka till att ett fordon gått på en IED (vägbomb) eller blivit beskjuten och behöver extra förtärkning, sjukvård eller bärgning.

När vi har tid ges även tillfällen till breddutbildning inom våra olika befattningar såsom sjukvårdsövningar och vapenutbildningar.  Övningarna sker ofta för att bibehålla  kunskapen och den höga kompetens varje soldat besitter.

Mycket tid läggs även på träning. Gymmet är en populär plats för många av oss soldater och vi försöker hinna med ett pass där varje dag, varvat med några löprundor inne på campen när den stekande solen gått ner på kvällen. Mitt på dagen känner man inget större sug efter löpning när termometern visar  45-50 grader i skuggan.

Vi har även ett ”wellfare-rum”. Där har vi möjligheter att ta det lugnt och kolla på film, lira tv-spel  samt använda internetdatorer. Surfhastigheten här nere går inte att jämföra med hemma men är oftast helt okej.

Vi bor plutonsvis i så kallade ”kryss”. På enklaste sätt kan det beskrivas som ett stort tält på en betonggrund med drygt 20 containrar på 2×6 m uppradade mittemot varandra. Där bor man ganska spartanskt två och två med var sin garderob gjord av klipp pallar och två våningssängar. Dock är det inte samma gnisslande hårda sängar som man var van vid sen utbildningen på Livgardet tidigare i år, utan sängar och madrasser kommer från IKEA. I varje kryss finns även toaletter, duschar, vapenvårdsutrymme samt skyddsrum. Inne i kryssen har vi även ordergivningar, diverse genomgångar och debriefings.

När det vankas frukost, lunch och middag vistas vi i matsalen som har samma konstruktion som de övriga kryssen bara med en annan planlösning. Campen är fortfarande under uppbyggnad och så pass ny så köket inte är helt färdigställt ännu. Kockarna är anställda via NBG och dom gör ett mycket bra jobb med att tillfredsställa våra hungriga magar. På menyn kan det vara allt från ankbröst och pastasallad till lammstek och potatisgratäng, ikväll ryktas det om kräftor (det är ju trots allt augusti).

Väl inne på campen mår man gott med lyx som rinnande vatten och färdiglagad mat. Men konstigt nog går det inte mer än någon dag så känner jag suget efter fler operationer i sandlådan och vill bara ut och rulla för att kunna lösa nya uppgifter!

/ Björn GAR

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 38.

9 kommentarer

 • Ann-Catrin Andersson 20 augusti 2011 17:07

  Gott att höra att ni har det fint! Det verkar som ni får väldigt fin mat.
  Sköt om er!

 • JF 20 augusti 2011 22:44

  Svala hälsningar från Sverige till er i värmen :)
  Var rädda om er!

  //JF

 • Figge 21 augusti 2011 17:31

  Detta inlägg och det förra är bra pusselbitar i beskrivningen av "vår verklighet". Fortsätt så...

 • Sofia 21 augusti 2011 21:42

  Och hur känns det att komma ut i det afghanska samhället och se fattiga barn när man har det så lyxigt i campen?

  • Freddy Sofia 22 augusti 2011 17:13

   Skulle den Svenska styrkan göra ett bättre jobb om campen, maten osv var sämre, för att mer vara likt samhället i övrigt?

   • Sofia Freddy 22 augusti 2011 23:17

    Det är inte "att vara mer likt samhället" som är frågan här, utan VAD gör man för att förbättra situationen för befolkningen?
    Som svensk kan man inte ens drömma om hur en vanlig afghansk familj har det på landsbyggden. De flesta barnen är undernärda och har inga möjligheter att få ens lära sig läsa och räkna, speciellt flickor. Barn-och kvinnorättighetr existerar inte och tillgången till sjukvården är ett previlligium för stadsborna.
    Listan kan göras långt men jag vill nog inte predika för döva öron.

  • Elin Sofia 23 augusti 2011 07:11

   Klart att det inte känns så bra att se det på nära håll...Men det som känns bra är att vi har tagit ett steg längre för att hjälpa dessa människor! Jag skulle inte vilja kalla campen lyxig...däremot tillgodoser den våra behov för att vi ska kunna göra ett bra jobb ute i sandlådan.

  • Lena Clausen Sofia 25 augusti 2011 10:45

   Tycker det är märkligt hur din ursprungliga fråga helt plötsligt vände till en annan frågeställning när du fick ett svar du inte gillade.
   Våra soldater är DÄR för att förbättra situationen för befolkningen.
   De får se och uppleva allt du rabblade upp, vilket du troligtvis bara läst om....
   Predika för döva öron? Nej, men det är dumt att predika för dem som i verkligheten befinner sig där och ser allt med egna ögon.

 • Anhörig 23 augusti 2011 09:25

  Att skapa säkerhet i ett område gör att välgörenhetsorganisationer kan verka där, på så sätt bidrar man till en bättre situation för befolkningen. Att inte vara på plats alls ger inget bidrag till samhället. Och om det är några som vet hur fattigt folket har det i Afghanistan så är det nog dom som är på plats och inte de som sitter i Sverige och spekulerar. Allt du rabblar upp är väl känd för de som jobbar där, många har själva barn och "offrar" deras uppväxt för att hjälpa till i det Afghanska samhället. Det finns garanterat ingen som åker oberörd hem från Afghanistan. Jag tycker det borde hyllas istället för att klankas ner på.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *