Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Samverkan med ANSF

afghanistanstyrkan

Just nu jobbas det för högtryck på FOB Monitor. Våra företrädare har lämnat Afghanistan för trygga Sverige. Det är, som vanligt när man är ny i ett insatsområde, mycket att sätta sig in i. Många nya intryck påverkar en; värmen, lukter, ljud och inte minst alla människor man träffar.

För samverkansofficerarna vid OCC-P (Operations Coordination Centre- Province) sker möten med befolkningen dagligen. Deltagare vid dessa samverkansmöten är representanter ur ANSF (samlingsnamn för afghanska armén, polisen och säkerhetstjänsten). Syftet är att delge varandra information om vad respektive enhet har gjort, gör och skall göra. Vid mötena ges även förslag på operationer som skall genomföras tillsammans med ANSF. Vikten av att genomföra operationer med ANSF kan inte nog understrykas då själva kärnan i den svenska insatsen i Afghanistan utgörs av så kallad ”partnering”. Partnering innebär i praktiken att bidra med truppstöd vid operationer, att genomföra patruller tillsammans med polisen, sk. Joint Patrols, eller att utbilda och träna den afghanska armén. Sättet vi jobbar på skapar en oerhörd närhet till det afghanska folket. Denna närhet ger i sin tur insikt och förståelse för varför Afghanistan ser ut som det gör. Att det afghanska folket är ett härdat folk som varit med om mycket genom åren står väldigt klart.

Även om det mesta är givande i vårt jobb stöter man även på en hel del problem när det gäller samarbetet med ANSF. Det har hänt att vi kommit överrens om att genomföra patruller tillsammans med polisen, patruller som vi fått ställa in för att polisen inte dök upp. Ibland vill de att saker skall ske med detsamma och har liten förståelse för våra svenska planeringsmetoder. I sådana fall gäller det att ha is i magen, inte lova något men ”se vad man kan göra”. Det viktiga är att alla blir nöjda och glada då mycket av jobbet går ut på att bygga och bevara relationer.

 /Capt Johan, LNO OCC-P  RL

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 34.

7 kommentarer

 • Johan 23 juni 2011 06:53

  Låter härligt Micke! Vi får göra vårt bästa för att fira midsommar här nere. Väderprognosen lovar i alla fall sol! Ät en jordhubbe för oss oxå!
  /Johan och Magnus

 • Micke 22 juni 2011 03:07

  Trevlig midsommar!
  Skall tänka på er när jordgubbarna och snapsen förtärs!
  Syns snart. /Micke

 • Inger 19 juni 2011 14:43

  Hej Johan!
  Hittade denna sida hos Albinssonskan. Vi kommer att fortsätta läsa dina inslag.
  Hälsningar Bengt och Inger

 • boel ny 19 juni 2011 11:10

  hej intressant att veta lite vad ni gör Kramar från Espevik

 • Mamma Ann 18 juni 2011 14:29

  Johan, intressant att få läsa om ert arbete där borta. Många styrkekramar......

 • Ann 18 juni 2011 12:25

  Vad ditt ARBETE innebär menar jag såklart. Kram

 • Ann 18 juni 2011 12:22

  Härligt Johan - nu får man mer insikt i vad ditt innebär....tack för att du skriver!
  Kramar från mamma o pappa

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *