Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Chefens maj-rapport från Afghanistan

afghanistanstyrkan

Mazar-e-Sharif 2011-05-28

Hej!

Efter en mycket bra men också väldigt lång utbildning har vi i FS21 äntligen tagit över ansvaret för den svenska insatsen i Afghanistan. Det känns oerhört skönt att slutligen få börja lösa de uppgifter som jag och alla på mitt förband kontinuerligt gått och tänkt på under de senaste månaderna.

Våra företrädare gjorde ett mycket bra arbete med att lotsa in oss i de olika arbetsuppgifter som vi nu har framför oss vilket gör att vi får en föredömligt kort startsträcka innan förbandet uppnår full operativ kapacitet. Sammanfattningsvis är det med andra ord en mycket bra start. Samtidigt är det på intet vis någon risk att vi blir naiva inför de utmaningar som ligger framför oss.

Redan under överlämningsperioden mellan våra företrädare och oss åkte en enhet bestående av personal som nu har roterat hem på en vägbomb. Det inträffade i det oroliga området omkring fyra mil väster om Mazar-e-Sharif och det bepansrade fordonet, för övrigt en sjukvårdsvagn, skadades.

Personalen klarade sig som väl var utan skador. Denna situation visade på att materiel, personal, rutiner inom staben och den träning vi genomfört fungerar. Att så tidigt ha fått hantera en sådan här situation med ett positivt utfall stärker oss i det fortsatta arbetet.

Det aktuella området är ett säkerhetsmässigt problemområde vilket också är anledningen till att vi har ständig närvaro där. Bristande säkerhet är i grunden också anledningen till att den svenska riksdagen valt att skicka just soldater till Afghanistan.

Varje gång man talar om Afghanistan är det lätt att göra det ur ett svenskt perspektiv. Då ska man dock komma ihåg att skillnaderna mellan Sverige och Afghanistan är oändliga till antal och gigantiska till sin natur. Framför allt är det ofantligt länge sedan som majoriteten av oss svenskar var drabbade av fattigdomens förbannelse.

För att kunna bekämpa fattigdomen behövs grundläggande utvecklingsprojekt men för att sådana ska kunna startas krävs säkerhet.

Och det är där som mina soldater och mitt förband kommer in i bilden: vi bidrar med säkerhet och utan säkerhet blir det ingen utveckling.

Vänligen Rickard Johansson

Chef FS21

Officiell blogg

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 39.

4 kommentarer

 • Zarah 8 juni 2011 18:44

  Det är väldigt intressant att kunna följa er här på bloggen. All heder till er för allt arbete ni gör där nere. :)

 • Hanna Rindebäck 9 juni 2011 08:20

  Tack för uppdateringar! Fortsätt med det fantastiska jobb ni gör, och ta vara på varandra! Nyfiken på vad som händer min morbror och er där nere.

 • L 9 juni 2011 09:10

  Kul att chefen skriver ett inlägg åh! Jag är stolt över att ha en vän där borta som jag vet gör ett bra jobb och jag tycker ni alla är så otroligt modiga. Skönt att höra att överlämningen gått bra och lycka till med de uppgifter ni kommer ställas inför. Kram!

 • Karin Malmsten 9 juni 2011 19:45

  En hälsning till er alla från oss på LogS/UtbS.
  Lycka till med ert viktiga uppdrag!
  Ha det gott till vi ses igen!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *