Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Blackhawk-utbildning

afghanistanstyrkan

I söndags åkte stora delar av sjukvårdsplutonen över till närbelägna Camp Marmal och besökte Amerikanska forward MEDEVAC helikoptrarna vid 1st Cavalry Brigade. Vår personal genomförde en grundutbildning där de fick lära sig grundprinciperna hur man beter sig på marken när helikoptern är under inflygning samt vid landning. Det handlar bland annat om hur man kommunicerar med piloterna under inflygning, hur man anger landningsplatsen samt hur man närmar sig helikoptern när den har landat.

Den helikopter typ som används är Black Hawk, samma typ som Svenska Försvaret har bestämt sig för att inhandla. Vid eventuella skadeutfall så skickar enheten på plats en rapport in till Svenska huvud Campen Northern Light, därifrån aktiveras per omgående den medicinska evakuerings kedjan med ett samtal till en koordineringscentral med förkortningen PECC (Patient Evacuation Coordination Cell). Samtidigt som PECC tar emot samtalet så sänds det direkt vidare till Amerikanska helikopter enheten vilka i sin tur momentant gör sin maskin redo. Under tiden hämtas kart koordinater för en bedömd säker landningsplats. ISAF har reglerade standard tider för hur länge denna larmkedja får ta innan en skadad kan vara hos kirurgen. Mindre än 90 minuter från tiden för skadeutfallet är målbilden.  En annan tidsram är att helikoptern ska hämta och komma tillbaka inom 60 min från det att Svenska ledningscentralen har skickat ett standardiserat nio punkts meddelande till denna PECC. Om den tidsramen spricker med en minut måste en avvikelse rapport skrivas, vilket dock sällan händer.

Amerikanska Black Hawk har 15 minuters anspänning innan de måste vara i luften, normalt går det betydligt fortare, oftast halva den tiden vilket är imponerande. Det var en nöjd grupp som återvände till Camp Northern Light efter att även ha besökt vår Svenska helikopterenhet med helikopter 10, Super Puman. Den Svenska enheten flyger för närvarande taktiska transporter vilket innebär flyttning av svårt skadade patienter mellan sjukvårdinrättningar. Svenska enheten, som bemannas av Narkosläkare och en pre-hospitalt erfaren sjuksköterska, är ett bra komplement till sina Amerikanska och Tyska kollegor. 

Av: Medical Planner

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Detta är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten som modereras av anställda ur FS 40.

3 kommentarer

 • Calle 4 juni 2011 00:52

  Härligt att höra att ni är igång.

  En helt annan sak vad gäller språket.. snälla.. kan ni inte korrläsa texterna och skriva med enklare ord? Särskrivningar, vi skriver inte nationaliteter eller yrkestitlar med stora bokstäver på svenska, samt att alla kanske inte ved vad en "pre-hospitalt erfaren sjuksköterska" är (jag vet det då inte...) kan göra det mer svårare att förstå allt.

  • Afghanistanstyrkan Calle 4 juni 2011 18:42

   Hej Calle,

   Tack för Din observanta kommentar till mina rader om Black Hawk-utbildningen. En pre-hospital sjuksköterska gör ett första omhändertagande av skadad/sjuk utanför sjukhusets väggar, det är med andra ord den sjukvård som utföres från tidpunkten för ett uppkommet vårdbehov fram till en sjukvårdsinrättning, alltså ett sjukhus. Ett exempel är ambulanssjukvården som agerar likt en förlängd arm till en akutvårdsmottagning. Hoppas det ger en någorlunda bild av ordet pre-hospitalt. Jag borde ha tänkt ett varv extra eftersom vår press ansvarige PAO (Public Affairs Officer) tydligt sa att både Farmor och Mormor skulle kunna förstå, där gick jag bet. Sen lyckades jag dessutom med en särskrivning som inte borde vara här, det förklaras nog bäst av att jag är en skum tomte som gillar skumtomtar.

   Bästa hälsningar från ett hårt arbetande förband, FS 21

   Hans
   Medical Planner

 • ostergard 4 juni 2011 20:16

  Riktigt skoj att se att ni är igång!
  Följde FS20-bloggen intensivt.

  Kan däremot tycka att man bör ha PERSEC på stridande förband, i alla fall på utländska styrkor (om de nu inte har givit sitt medgivande - det kan inte jag veta) men gärna även på de egna soldaterna. Nu är ju detta också en anhörigblogg men den är ju öppen för allmän beskådning.

  Bara en vänlig tanke.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *