Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vecka 19

11lingonveckorigront

Tänkte först att jag skulle berätta om Chefens utbildningskontroll dygn för dygn, men jag kan tyvärr inte  minnas vad som skedde vilket dygn. Därför delar jag istället med mig av några av “höjdpunkterna”.

Vattenfys
Precis som under övning OPTIS började allt med stor fysisk ansträngning, denna gång i form av vattenfys. När jag tänker på vattenfys ser jag framför mig en grupp tanter i en pool på Mallorca. Trampa lite vatten och vifta med armarna. Vi ägnade oss också åt att trampa vatten och vifta med armarna, och jag kände mig varken ung eller tränad under genomförandet. Det var ofattbart jobbigt.

”Cesar Quintus från Gustav Cesar, vi har tappat bort vår position”
Dessa ord drog vi oss länge för att ropa upp på radion. Klockan var 02 och vi hade ingen aning om var vi befann oss. Två av oss hade somnat i ett dike och den utsedda kartläsaren hade gett upp. Ordern vi fick tillbaka var att återgå till kontrollen innan, vilken vi passerade ungefär 1,5 timme tidigare. Insikten att de senaste 1,5 timmarna av marsch varit förgäves, och att vi hade minst 1,5 timme till nästa hållpunkt var inte härlig. Efter ungefär 40 minuter lyckades vi lokalisera oss och kunde fortsätta längs planerad rutt istället för att återgå till kontrollen innan. Vid 04 på morgonen ankom vi till förläggningsplatsen, upp med tält och vi fick oss någon timme sömn.

”Det är ingen fara om det knakar i trädet”
Min kollaps under denna övning skedde då vi stod uppe på en klipphöjd. Vi visste inte vad som väntade oss, och det fanns ingen hejd på spekulationerna. Bada? Hoppa? Klättra? Utrustning på eller av? Det ena kände jag var värre än det andra. När beskedet om repellering kom var jag inte på gott humör. Repellering innebär att man med hjälp av en lina firar sig nedför en brant, i detta fall en klippa. Trots gråten i halsen ställde jag fötterna mot klippväggen. Det är just det som är så spännande, vågar till och med säga fantastiskt med dessa övningar. Jag njöt kanske inte av utsikten som Kapten uppmanade, men jag genomförde.

”Det är ingen tävling, men RO FORTARE!!”
Ett av de sista momenten under övningen var att vi skulle ro gummibåt. Vi fick instruktionen att ta det lugnt, vara noggranna med säkerheten och njuta av morgonen. Ungefär halvvägs förändrades instruktionen något. “Ta det lugnt” byttes ut mot “RO FORTARE”, klassiskt. Förutom att vi hann njuta av morgonsolen och det stilla vattnet fick vi upp värmen och lite adrenalin.

“Hittar du stunder att njuta av det?”
Denna fråga ställde min mamma mig när jag kom hem från övningen. Mitt svar är ja, det gör jag. Det är inte alltid lätt och ibland går det en del timmar mellan gångerna, men vi får vara med om både mysiga, vackra och roliga saker. Denna övning fick vi basta fältbastu, vilket var otroligt stridsvärdeshöjande. Tar även med mig vår sista marsch som varade mellan 02 och 06 sista natten. Den förgylldes av allsång, allt från Carola till Nationalsången och en hel del skratt. Förutom dessa saker är marsch under en stjärnklar himmel och att sitta framför en öppen eld (infanteri-tvn) tillfällen jag njuter. Självklart är även känslan efter genomförd övning, då befälet säger “bra jobbat” en oslagbar känsla.

Min farbror kommenterade mitt förra inlägg “Jag tolkar det som att övningen var en skön och lärorik upplevelse”. Skön? Nej. Lärorik? Absolut. 

Nu är dessutom baskern min. NÖJD!

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

3 kommentarer

 • 11lingonveckorigront 10 december 2017 20:35

  Hej,
  Vad kul att höra, det är ju precis det jag vill att bloggen ska göra! Stort tack! :D
  //11lingonveckorigrönt

 • Matilda 5 december 2017 20:16

  Har sträckläst din blogg under några dagar nu och jag älskar den! Jag är själv en tjej på 16 år som funderar på GMU i framtiden och denna bloggen har hjälpt mig att få se GMU ur ett kvinnligt perspektiv. Det uppskattas något enormt. Tack och fortsätt kämpa!

 • LN 4 december 2017 10:43

  Bravo ! Du fixar verkligen tuffa tag.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *