Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vecka 18

11lingonveckorigront

Sista veckan på gruppchefs-skolan har varit riktigt bra. Tror jag skrev precis detsamma om förra veckan, men så får det vara. GU är helt enkelt riktigt bra just nu.

”GAATAAA BAKÅÅÅT”
Denna vecka har vi fått en crash course i SIB, strid i bebyggelse. Med ett moment per förmiddag respektive eftermiddag har tempot varit högt och vi har lärt oss mängder med nya saker. Bland annat har vi lärt oss att genomsöka rum, framrycka längs gata, rensa rum samt ta livlina (trapphus). Strid i bebyggelse skiljer sig från strid i skog på många sätt, största skillnaden är att fienden kan befinna sig i höjdled och att skjutavstånden är kortare. Att öva SIB är mycket roligt. Vi skriker (som i rubriken), springer, kastar övningshandgranater och skjuter stora mängdes lös ammunition. Hur roligt det är att öva krockar psykologiskt med hur farligt det hade varit i verkligheten. ”Människor kommer att dö” är ord vårt befäl sagt mer än en gång. Balansen mellan att ”leka krig” och allvar är otroligt viktig, men inte alltid helt lätt att upprätthålla.    

Fredagsmarsch
Mina vänner hemifrån kämpar med plugg och förskolebarn. Jag spenderar fredagsförmiddagen med marsch, solsken och choklad runt elden. Inte illa.

På måndag ska jag tillbaka till Skvadronen och mitt ursprungliga gäng. Mycket spännande och vi vet väldigt lite om vad som står på schemat. På den så kallade “Rekrytradion”, som vi kallar alla rykten som sprids, sägs det att det ska bli både baskermarsch och fältdygn. Vi får se, oavsett kommer det säkerligen att bli lärorikt.

Hoppas ni haft en trevlig helg!

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *