Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Övning OPTIS part 2

11lingonveckorigront

Något jag glömt att skriva om, men som var mycket effektfullt och bra, var upplägget under vår Övning OPTIS. Den var nämligen uppdelad i sex olika skeden. Jag tänkte berätta om dem i tur och ordning.

TÖM (2 dygn)
De två första dygnen gick ut på att vi skulle upp/ner till en viss nivå av sömnbrist och hunger. Första dagen orienterade vi, sprang stridshinderbana och genomförde 2-gränsmärket. Vi avslutade första dagen med uppsättning av tältförläggning till kl. 03. På morgonen det andra dygnet anfölls vår förläggning och vi fick riva den och marschera vidare mot nästa uppgift. Andra kvällen spenderades i en gruppbivack. Vi hade eldpost, utfartspost, bevakning, och vi väcktes två gånger. Första gången var det BRAK (fys) och andra gången hade vi tävling i att tända eld.
Status: Trötta.

SKYMNINGSLÄGE (1 dygn)
När gryningen kom det tredje dygnet var vi skapligt trötta. Som en härlig start på dagen marscherade vi runt 7 km till platsen där vi skulle tillbringa nästa dygn. Väl på plats hade vi ordergivning som beskrev att Sverige var i skymningsläge. Skymningsläge är ett skede innan krig bryter ut, då spänningarna och oroligheterna i landet är stora. För att bevaka platsen skulle vi bygga infartspost och kvartersförläggning. Säck efter säck fylldes med sand som vi sedan bar fram och tillbaka över förläggningen.
Status: Mycket trötta. En kamrat somnar trots att han håller vapnet över huvudet.

KRIG (1 dygn)
Under natten mellan dygn 3 och 4 bröt kriget ut. Vi fick en ny uppgift och lämnade kvartersförläggningen för att istället bygga tältförläggning på ny plats. Förläggningen var placerad i anslutning till ett hus vi fått i uppgift att försvara. Nya värn byggdes, sandsäckar släpades och både hungern och tröttheten påverkar oss märkbart.
Status: Kraftigt trötta. Kamrater ser märkliga varelser i terrängen.

FLYKT (1 dygn)
Morgonen det femte dygnet utsattes vår förläggning för ett gasanfall. Vi skingrades från varandra och ett ensamdygn i skogen följde.
Status: De som fick upp eld blev torra och varma, de som inte fick upp eld förblev blöta och kalla.

FLYKT (1 dygn)
Vi återförenades efter ensamdygnet, men blev direkt tvingade att fly. Gjorde röksignaler och blev upphämtade av helikopter (buss skyltad “helikopter”). Som en del av flykten genomförde vi klipphoppet, som jag tidigare beskrivit. Under kvällen fick vi uppleva den fantastiska (sken)avslutnignscermonin, men kriget var alltså ännu inte slut. Mindre grupper av fienden fanns fortfarande kvar i omgivningarna och vi blev beordrade att försvara en ny plats..
Status: Riktigt dåligt skick. Trötta och hungriga på en helt ny nivå. Granris förvandlas till skyddsmasker och kamrater ramlar ner i diket under marsch. Någon ser en hund gå mellan oss under uppställning.

FRED (½ dygn)
Övningsledningen förklarade att de sista fienderna var bekämpade, således var kriget över. Vår nya uppgift var att vårda materiel samt återmarsch tillbaka till kasern. En och annan tår samt svordom fälldes under båda delar, men det skulle snart vara slut.
Status: Lyckan var total, och jag kom in i en andra andning. Eller snarare sista andning. När vi väl var tillbaka på kasernområdet och jag slappnade av började jag att må fruktansvärt dåligt. Frös, mådde illa, och hela ansiktet hettade. Men en natts sömn i den fantastiska sängen rådde bot på alla symptom.

Sammanfattningsvis var vår Övning OPTIS en bra övning, där upplägget hjälpte oss att förstå och finna motivation till anta givna uppgifter. Det skapade dessutom en otrolig mängd underbara minnen som plutonen delar.

Tips: Tomtar, troll, ja alla skogsväsen man kan tänka sig finns där ute i skogen. Lite sömnbrist och lågt intag av energi så kommer de fram.

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *