Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

MENS

11lingonveckorigront

Jag har firat jul 19 gånger i mitt liv, och jag har haft mens 96 gånger i mitt liv. Ändå har jag talat ofantligt mycket mer om julen än mens hittills. Dags att göra ett bidrag för att återställa balansen. Det är dessutom ett flertal som har kommenterat och undrat om just mensen, så här kommer ett inlägg om just det.

Andra dagen på min GU hade vi ett möte tillsammans med en av de aktiva i det kvinnliga nätverket på Livgardet. Hon gjorde det tydligt att alla typer av kroppsvätskor är avdramatiserade i försvaret. Vårt fokus är att bibehålla ett högt stridsvärde, och kroppsvätskor påverkar stridsvärdet enormt mycket – därför behöver det diskuteras. Det lugnade min oro. Var även skönt att se hur de manliga befälen bekräftade hennes ord.

Mens på kasern fungerar i stort sett som vanligt. Använder man tamponger eller bindor finns det sanitetspåsar på alla toaletter. Jag som använder menskopp har haft det lite mer problematiskt. Toaletterna i kasern där vi bor har inga handfat vilket gör den svårare att rengöra, och andra sidan är menskoppen bra då den inte behöver tömmas lika ofta som en tampong behöver bytas.

Sedan kommer den stora utmaningen: mens i fält. I fält finns det varken sanitetspåsar eller handfat, således innebär mens oavsett om man använder bindor, tamponger eller menskopp viss friktion. Jag har provat alla olika metoder och kommit fram till både för och nackdelar.

Binda: Bindans stora fördel är hygien-aspekten, man kan byta utan att vidröra slemhinnorna. Händerna riskerar nämligen att bli rejält skitiga i fält. Nackdelen med bindan är att den kräver att man använder trosorna. Trosorna tycker inte jag är lika sköna som kalsongerna då jag riskerar att få skavsår både mellan låren och i ljumskarna.

Tampong: Tampongen är bra då den är enkel att ta med sig, går fort att byta och passar till alla underkläder. Det stora minuset är hygienen, men det går att lösa genom att använda tampax-tamponger. De  “skjuts in” utan att slemhinnorna behöver vidröras. Dessutom kan tampongen användas som tänd-material till elden, ett mycket stort plus. 

Menskopp: Jag är en stor förespråkare av menskoppen, den har varit min bästa vän i sex år. Den absolut största fördelen tycker jag är att man behöver ha med sig en grej, istället för fyra paket tamponger eller tjugo bindor. Har talat med kamrater och de löser rengöringen av koppen i fält med intimservetter, men jag har tyvärr själv inte fått det att fungera.

Men vad gör man av bindorna och tampongerna? Svaret på den frågan är hudbajspåsar. Hudbajspåsar är en fantastisk uppfinning som fungerar perfekt för förvaring av mensskydd. Tillse att alltid ha en rulle i stridspackningen. De kan dessutom användas till att hålla tändstickor och näver torrt.

Våra kvinnliga befäl har bäddat väl för oss när det kommer till mens-aspekten. Varje gång vi lämnar kasernområdet tas plutonens sjukvårdsväska med. I denna har vårt befäl sett till att mensskydd alltid finns. Så om olyckan är framme vet alla på plutonen var mensskydd finns. 

Sammanfattningsvis fungerar mensen på kasern som vanligt men är en större utmaning i fält. För mig fungerar tamponger och hudbajspåsar bra. Vill slutligen uppmana alla att våga säg till! Har du glömt tampongerna eller råkat välta menskoppen – säg till! Befälen kommer att hjälpa dig.

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *