Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Varma i kläderna

11lingonveckorigront

Nu har jag och mina kamrater varit inryckta i 16 veckor. De 12 första veckorna var vi, i synnerhet jag, mycket mån om att inte göra fel. Om befälet sa att alla skulle vara likadana så skulle vi alla vara likadana, inga undantag. Stod det fältskjorta i plutonens ruta på whiteboarden skulle alla ha fältskjorta. De som tyckte det var varmt fick svettas. Inrättning av packningar, det vill säga hur vi placerar packningarna när vi inte behöver dem gjordes med stor noggrannhet. Hjälmarna riktade åt samma håll och alla spännen knäppta. Reflexerna och namnbrickor alltid på. Under de senaste 4 veckorna har dessa rutiner ruckats på, vi har som befälet säger blivit “varma i kläderna”.

I onsdags var vi ute en heldag och övade EOBUSARE. Vi hade fått instruktionen att packa stridspackning samt ha på oss stridsutrustning. I slutet av dagen ställde vi upp för genomgång och befälet frågade “Hur många av er har med ert vätskesystem?” Ungefär två tredjedelar av oss räckte upp handen. Vätskesystemet tillhör stridsvästen och skall bäras så fort stridsvästen bärs, om ingen annan order ges. Därefter frågade han “Hur många av er har packat stridspackningen som den ska packas?” Ungefär en tredjedel av oss räckte upp handen.

“Synd för vi ska sova i bivack inatt, och vad jag ser finns det ingen vattendunk häromkring.” En bivack byggs av granris och slanor, och en natt i bivack utan liggunderlag och värmetröja riskerar att bli kall. Eller den kommer med största säkerhet bli kall.

Där lärde vi oss en läxa. Nästa gång kommer vi med säkerhet ha med oss både vätskesystem och full stridspackning.

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *