Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vecka 16

11lingonveckorigront

Veckan kan sammanfattas i ett ord: EOBUSARE.

Något försvarsmakten aldrig får nog av är ramsor och förkortningar. Man kan göra en förkortning av varje ord och en ramsa till allt man behöver komma ihåg.

Ett urval av de ramsor vi lärt oss är:
OBSLÖSA
OBK
SOLO
OBOLSS
EKER
SSSSVVV
7S
FORS
PEDARS
EOBUSARE
CABCDE
AT-MIST

Denna vecka har det varit fokus på just EOBUSARE:n. Det är minnesramsan som används när gruppen besätter en stridsställning. En stridsställning kallas platsen vi ligger på när vi är redo att verka mot fienden.

Låt säga att vi väntar oss att fienden kommer längs en väg. Det första steget är att gruppen lägger sig på en linje i riktning för att kunna verka mot vägen, sedan är det en hel del annan information som gruppchefen måste förmedla ut till gruppen. För att inte glömma bort någon viktig information används minnesramsan EOBUSARE. Väl placerade i stridsställningar följer sedan en visklek med all information gruppchefen vill få ut. För att allt ska gå rätt till även i en stressad situation är det viktigt att drilla (öva) tills sinnet blöder. Vi övade i 14 timmar, så förhoppningsvis sitter det nu.

Nästa vecka blir det ut i fält igen. Det ser jag fram emot!

 

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *