Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vecka 15

11lingonveckorigront

Älskade fält
Efter två veckor på kasern gav vi oss ut i fält. Jag har turen att gilla fält. Det är något speciellt med att få bli lerig, sova i sovsäck och ha långkalsonger på sig. Även balaklavan (rånarluva-liknande) är en favorit.

Gör om och gör rätt
Uppgiften var att riva vår kvartersförläggning på 30 minuter. (Kvartersförläggning kallas det när man sover i hus, vanligtvis bor vi i tältförläggning). Denna gång sov vi på träpallar på ett källargolv i ett betonghus utan fönster. Att riva förläggningen innebar att vi skulle klä på oss full stridsutrustning, packa ihop och flytta all vår egen materiell, lyfta upp ca 30 lastpallar upp för en smal trapp, plocka bort kaminerna samt ta bort mörkerläggning. Det gick inte bra alls. När ⅔ av tiden passerat var det fortfarande några av oss som inte flyttat sin materiell, och det slutade med att vi stod uppställda 5 minuter för sent. När något sånt sker under GU får man göra om och göra rätt. Vi fick alltså lyfta ner alla pallar igen, mörkerlägga, ta ner kaminerna, plocka fram vår materiell, ta av oss alla kläder och krypa ner i sovsäckarna igen. För att sedan starta om klockan och göra om hela processen. Vi klarade det på 24 minuter. “Gott om tid” sa befälet när vi stod uppställda för andra gången. Ser fram emot att få just 24 minuter på oss att riva förläggnings nästa gång.

Föregångsmän och föregångskvinnor
Den största utmaningen, och det absolut viktigaste budskapet som har förmedlats under gruppchefsutbildningen hittills är vikten av att föregå med gott exempel. Vi kan inte förvänta oss något av soldaterna i vår grupp som vi inte gör själva. Det gäller allt, från att alltid bära utrustningen korrekt till att byta strumpor under en kort rast. Om jag är ute ur tältet på 7 minuter kan jag inte förvänta mig att gruppen är ute på 5 minuter. Detta ställer betydligt större krav på oss. Det går definitivt inte att vara lite lat.

 

Vecka 15 följs av en sista resa hem till mamma innan jag förflyttar mig till egen lya närmare Livgardet. Ska njuta fullt ut genom att knappt lämna huset.

Trevlig helg!

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *