Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vecka 13

11lingonveckorigront

Nu var det längesedan det kom en veckouppdatering. Medan vi här på bloggen varit helt inne i Övning OPTIS har jag haft fullt upp med gruppchefsutbildning. Första veckan var ett enda känslomässigt och informationsmässigt kaos. Allt var nytt, överallt.

“Bertil Qvintus Bertil Qvintus”
Som jag nämnt någon gång tidigare har jag aldrig lekt krig när jag var liten, men att tala i radio är något jag har lekt. Minns att jag och mina jämngamla grannar fick walkie talkies i julklapp och ägnade ledigheten till att springa runt och kommunicera. “Kom” och “klart slut” avslutade varje meddelande även då. Därför var det lite extra kul att få utbildning på Radio 180. Jag och mina nya kamrater satt på varsin sida av en papp-vägg och skickade allt från långa uppdateringar till korta meddelanden. 4 timmar svepte förbi utan att jag kollade på klockan en enda gång. Kul helt enkelt. Måste dock erkänna att det är svårt att förstå att en tung låda lika stor som en skokatrong är det bästa kommunikationsmedlet.

Att se genom en toarulle
När vi första gången fick snegla på schemat för gruppchefsutbildningen var det något som fångade allas vår uppmärksamhet – utbildning på MONO12. MONO12 är en bildförstärkare som används för att kunna strida i mörker. I teorin känns den mycket glassig och vi hade stora förväntningar på hur det skulle vara att använda den. Tror flera av oss hade bilden av att en MONO12-a på hjälmen skulle förvandla oss till elitsoldater. Så blev det inte. Synfältet genom en MONO12-a är 40 grader och djupseendet försvinner. Dessutom är den skapligt tung. I praktiken stapplade vi långsamt framåt, snubblade över det mesta med en hjälm som satt på sniskan. Inte så glassigt.

“På skyttekolonn bakom mig”
Gruppchefsutbildningen syftar till att vi ska kunna leda en grupp, framförallt i strid. Första steget i det har varit drillning av skyttegrupperingar. Det innebär att vi in många timmar har gått på olika formationer i olika typer av terräng. Gå på skytteled, gå på skyttelinje, gå på skyttekolonn, fram och tillbaka, timme efter timme. Tack vare det fantastiska vädret kan jag inte klaga det minsta.

Vecka 13 följs inte av någon permission, utan vi går raka vägen in i vecka 14. Förhoppningsvis lugnar sig det känslomässiga och informationsmässiga kaoset ändå.

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *