Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Fördom – känslokallt

11lingonveckorigront

Jag talade med en av mina vänner om förutfattade meningar om försvaret. Något hon tänkt på, och som jag också gjorde innan var att miljön skulle vara kall. Inte så mycket “hur känner du över det?” utan “gör det du ska och var tyst medan”.

Detta tycker jag delvis stämmer, och delvis inte. Jag upplever att det finns tillfällen som är “hur känner du över det?” och tillfällen som är “gör det du ska och var tyst medan”. Den första, känslobiten ägnar vi oss åt när det finns utrymme för det. Det kan till exempel vara när vi är lediga en kväll i logementet, under måltider eller om vi väntar på något.

Den är även mycket aktuell under de lektioner som tillhör Strimma C. Strimma C är liksom Strimma B en kurs, som riktar sig mot gruppens utveckling. Under de lektionerna har vi gjort ett flertal övningar då vi skattat både vår egen och gruppens förmåga. Då är frågan “Hur känner jag över det?” av största betydelse.

Tillfällen som kännetecknas av “Gör det du ska och var tyst medan” kan tex vara när vi ska städa toaletterna. Då är det prioritet att toaletterna blir skinande rena före hur någon känner över just det. Det händer att någon blir arg medan vi städar, men där och då är det inte prioritet att lösa ut varför den personen känner så. Uppgiften har prioritet helt enkelt.

“Vad jag känner spelar ingen roll just nu.” Föreställ dig att du är 10 år och tar en flaska ur kylen och ser fram emot en läskande klunk bubbelvatten med päronsmak. Men det visar sig vara gin- och tonicvatten. Mmm. Så kan den mening kännas. Men det är ofta då den meningen behövs som mest. Balansen mellan käbslobiten och håll tyst-biten är otroligt lärorik, och är med största säkerhet något jag kommer ta med mig i resten av livet.

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *