Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

”Kapten, det har hänt en olycka”

11lingonveckorigront

Två av mina bästa vänner fick för ett år sedan en varsin kisstratt av deras pappa/morbror. Vilken otroligt konstig grej tänkte jag då. Nu, ett år senare har jag en likadan i byxbenet jämt. Alla kvinnliga rekryter fick ut en en varsin kisstratt andra dagen på GU-n. De är av märken shewee för den som vill googla. Jag testade direkt och det gick galant. Tog med mig den ut i fält och föreställde mig att det skulle gå lika galant där. Så blev inte fallet. Att stå ovanför toalett i lugn och ro och använda kisstratt är en sak, att stå stressad i skogen med stridsutrustning och använda kisstratt är en helt annan sak. Jag och flera av mina kamrater kan skriva under på att kisstratten kan vara ett fantastiskt hjälpmedel, men kan även orsaka en mindre katastrof. Till alla er som funderar på att skaffa en kisstratt: Gör det! Men öva, öva och öva.

Målet är att vi använder pissoaren lika naturligt och frekvent som snopp-bärarna. Men framförallt att vi slipper klä av oss all utrustning när vi är i fält. I sommar och hösttid känns är det inte jättejobbigt att dra ner byxorna, men i vinter kommer kisstratten förenkla mycket. Risken för urinvägsinfektion är tillräckligt stor utan att man sätter sig med stjärten i snön.

Den roligaste incidenten med kisstratt hittills var dock när en av mina manliga kamrater skulle skyddsvisitera en av mina kvinnliga kamrater. Skyddsvisitation innebär att man kollar igenom kläder efter föremål som kan skada någon av parterna. Det var mörkt ute och han letade rutinmässigt igenom alla fickor hennes fickor. Hittade kisstratten, och innan hon hunnit stoppa honom hade han plockat ur den ur sitt fodral och undersökt den noga. Helt omedveten om vad han hade hittat. Vi på åskådarbänken fick oss ett gott skratt när de båda insåg vad som just skett.

Inte det glassigaste inlägget ni läst i sociala medier på ett tag. Men det bjuder jag på.

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

2 kommentarer

  • 11lingonveckorigront 2 oktober 2017 09:19

    Håller helt med! Vi har fått mycket bra instruktioner tack vare att vi har kvinnliga befäl på vår pluton. I de andra plutonerna, utan kvinnliga befäl har rekryterna fått hjälpa och stötta varandra i större utsträckning.

  • Denise 2 oktober 2017 08:07

    Härligt att vissa GMU komp har börjat att dela ut denna fantastiska "uppfinning".
    Hoppas även att de har kunniga kvinnliga officerare/soldater som "kan gå före" och visa hur tratten kan användas, så den inte bara lämnas helt utan instruktioner i en burk i handen.

    https://blogg.forsvarsmakten.se/gronsak/2015/08/26/kissa-bor-man-annars-dor-man/

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *