Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vecka 10

11lingonveckorigront

“KÖTTA”
Den största händelsen denna vecka var närkamps-provet, vilket är ett av de praktiska proven man måste klara för att bli godkänd skyddsvakt. Det går ut på att vi ska visa rejält med kämparglöd, kunna använda oss av de tekniker vi lärt oss på närkampen, samt att under hög fysisk ansträngning klara av att skjuta fyra träff på 30 meters avstånd. Det var riktigt tufft. Riktigt tufft. Sådär så man riskerar att både kissa på sig och spy. Men det gick det med. Alltihopa.

Teoretiska prov
Veckan avslutades med att vi skrev två teoretiska prov. Det ena provet var riktat mot skyddsvakt och det andra mot något vi kallar strimma B. Skyddsvakts-provet behandlade allt som har med skyddsvakteriet att göra. Lagar, vad man har befogenhet att göra och inte med mera. Strimma B kan liknad vid en kurs liksom en kurs på gymnasiet, som behandlat ett flertal olika saker. Det provet handlade bland annat om hur försvarsmakten är uppbyggt, vilka uppgifter försvarsmakten har, vilka internationella samarbeten som finns och krigets lagar. En blandad kompott viktiga saker man måste kunna som soldat. Det är bara att vänta och se huruvida jag fått godkänt eller inte.

Vecka 11 och vecka 12 väntar. Vilket innebär det ökända projektet AGU – Aldrig ge upp. Jag känner skräckblandad förtjusning, just nu mest förtjusning. Men det lär vända både en och två gånger innan det är klart.

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *