Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vecka 9

11lingonveckorigront

Uppdateringen om vecka 9 kommer lite sent, på grund utav många fältdygn och lite telefontid. Det har varit en händelserik vecka, precis som vanligt.

Paragrafer hit och paragrafer dit
Vi är inne i Projekt Skyddsvakt. En plugghäst som jag jublar inombords när det vankas långa powerpoints och skrivkramp. 67 slides! Har ni hört något bättre? Paragrafer, principer, regler, begrepp, ja vad som helst. Hit me! Att vi dessutom har praktisk användning av allt vi läser in gör det ännu bättre. Just den detaljen kunde vara en brist på i skolan. Projektet handlar om hur man ska agera som skyddsvakt. Vilka skyldigheter och befogenheter man har. Allt detta regleras i ett flertal lagar, vilka ska sitta i ryggmärgen. Syftet med projektet är att alla ska bli godkända skyddsvakter. Det känns inte som att jag är där än, men förhoppningsvis kommer jag att klara de praktiska och teoretiska prov som väntar.

“Skytten är utslagen eller allvarligt skadat”
Under veckan har vi fått vara med på en övning där vi använde BT-system. BT-systemet kan liknas med vad civila känner som Laserdome, fast lite annorlunda såklart. Detta innebär att vi, om fiendens laser träffade vår hjälm eller väst kunde bli skadade eller utslagna. Allvaret togs till en ännu högre nivå. Bättre maskering med granris på hjälmen, ännu mer grön färg i ansiktet och djupare värn grävdes. En mycket värdefull erfarenhet för plutonen. Det tackar vi Försvarsmakten för!

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

2 kommentarer

  • 11lingonveckorigront 17 november 2017 18:40

    Hej!
    Hittade igen denna kommentar nu, och den gjorde min fredag. Tack så otroligt mycket, verkligen! Kör bara kör!! //11lingonveckorigrönt

  • Emma 29 september 2017 08:37

    Hej! Jag måste bara få säga hur mycket jag uppskattar den här bloggen, tack! Igår sträckläste jag alla inlägg. Och nu känner jag mig mer sugen än nånsin på att genomföra en militär utbildning. Jag tycker det är superbra att du faktiskt förklarar begrepp och innebörden av saker eftersom man som civil inte har nån riktig koll på detta. Dessutom är det så skönt att få läsa om GU från ett kvinnligt perspektiv. Så TACK igen!! Och lycka till i framtiden med din utbildning.

    Mvh Emma

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *