Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vecka 6 part 2

11lingonveckorigront

“LYS KOMMER”
Under de första fältdygnen genomförde vi mörkerskjutning. För att man ska kunna se målen i mörker krävs det att en parallell grupp skjuter upp lyspatroner. Lyspatronerna lyser upp hela himlen, och om de riktas rätt kan man se siluetten av målen och således skjuta ner dem. Det blir som ett stort fyrverkeri. Mörkerskjutningen är en höjdpunkt från fältdygnen som jag tar med mig.

“Det tog ju inte 7 timmar iallafall”
Under vår andra fältvecka hade vi ett riktigt lågvattenmärke. Det tog 7 timmar för oss att upprätta förläggningen. Det var i och för sig mörkt och under ljud- och ljusdisciplin, men det skall ta en timme. Detta lågvattenmärke har vi blivit påminda om både av befäl och oss själva upprepade gånger. Under denna fältvecka fick vi revansch och fick upp förläggningen på utsatt tid. Känns värt att nämna..

Projekt försvara
Vi vaknade av att en av våra larmminor utlöstes. Med byxorna i knävecken och vapnet bak och fram sprang en kamrat ut mot sitt värn för att försvara vår förläggning. I språnget kunde han urskilja fiendens ficklampor i terrängen. Han kastade sig ned i värnet och upprättade eld mot fienden. Jag satt på flanken där ingen fiende passerade och spenderade istället någon timme huttrande och spejande ut i mörkret. Min uniformsjacka blev kvar i tältet. Trots att vi alla visste att det var en övning så tog vi det på stort allvar och gjorde vårt yttersta för att prestera. Adrenalinet pumpade och det var fullt fokus som gällde.

Vi lyckades nedkämpa fienden och nästa utmaning var att riva hela förläggningen. Tält, tvättplats, latrin, värn, alla spår från oss skulle bort. Om allt inte var snyggt inrättat i bilen när tiden var ute skulle vi behöva bära både stridspackning och trosspackning, totalt 40 kg, tillbaka till kasern. Stressen och pressen var således hög. Det krävde både skrik och spring men det gick. Att se trossen på flaket var en fröjd.

 

Känns fortfarande som att jag glömt att berätta om hälften av allt vi gjorde under den sjätte veckan. Men men.

Hej hopp ha det gött!

 

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *