Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Fienden är ingen ”han”

11lingonveckorigront

Inser att jag använder begrepp jag inte hade en aning om vad de betydde innan jag ryckte in. För att förtydliga:
Stridspar är den minsta enheten och består av två personer.
3-5 stridspar bildar en grupp.
Flera grupper tillsammans bildar en pluton.
Plutoner tillsammans bildar ett kompani eller en skvadron.

Jag får ofta frågan om hur många tjejer vi är och hur det fungerar att vara kvinnlig rekryt. Vi är en tredjedel tjejer på vår pluton, jämnt fördelade i de tre grupperna. Det är ungefär densamma andel tjejer på de andra plutonerna i skvadronen. På kompaniet i kasern bredvid ser det dock annorlunda ut, där utgör tjejerna på en pluton endast en på tjugo. Det skiljer sig alltså mycket, vilket också gör att min upplevelse av hur det fungerar kan skilja sig från andras.

Jag kan inte påstå att jag upplever att vi är betydligt mycket färre tjejer än killar. Det finns inga tillfällen då mina behov som tjej, till exempel extra tid för toalettbesök, ifrågasätts. Dessutom ser våra kvinnliga befäl till att det inte bildas någon jargong där kvinnor exkluderas. Fienden är ingen “han” och det är inte bäste “man” som må vinna. Detta kan tyckas vara småsaker, men det är förvånande hur betydelsefullt det känns för mig att sådana uttryck inte används. Att våra kvinnliga befäl var väldigt noggranna med att liknande uttryck inte användes från början har gjort att vi nu rättar både oss själva och varandra. Befäl liksom rekryter.

Vi sover tillsammans killar och tjejer, byter om i samma logement, duschar i samma duschar och går på samma toaletter. Första dagen tyckte jag det kändes konstigt. För mig tog det ungefär tre dagar innan det kändes naturligt, och nu tänker jag inte på det. Alla är upptagna med sitt och dessutom visar vi varandra medvetet respekt genom att inte uppmärksamma varandras ombyten. Kan till och med säga att det idag känns mer bekvämt att byta underkläder i vårt logementet än vad det någonsin gjort i ett omklädningsrum för enbart kvinnor.

Jag upplever dock att kvinnor inte är normen när det kommer till utrustningen. Till exempel har jag väldigt svårt att få kroppsskyddet och stridsvästen att sitta bra. Dessa är gjorda för någon med betydligt mycket bredare axlar än vad jag har, vilket gör att jag får svårt att röra mig obehindrat och smärtfritt. Detta är något vi talar om på våra möten för kvinnligt nätverk. De kvinnor som leder mötet har flera tips och trix för hur vi kan få utrustningen att fungera bättre.

 

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

4 kommentarer

 • 11lingonveckorigront 17 november 2017 18:45

  Hej,
  Håller helt med om vikten av att få vara soldat. Tack detsamma, mycket uppskattat att du kommenterar! //11lingonveckorigrönt

 • Tommy 14 november 2017 19:34

  Klickade in här efter FM’s Instagram-inlägg. Jag har jobbat länge inom försvaret (GSS/K och T) och märker verkligen skillnad på kasern vad gäller andelen kvinnor varje gång jag är på övning. Tycker att det är fantastiskt kul och hoppas innerligt att ni inte känner er som ”kvinnor” utan som vilken soldat som helst. Din blogg är jättebra och ger mig som man en bra insikt. Tack!

 • 11lingonveckorigront 11 september 2017 17:52

  Tack vad kul att du tycker det!!

 • Lovisa 11 september 2017 14:03

  Jätteintressant och inspirerande att läsa din blogg!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *