Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En vanlig dag

11lingonveckorigront

Rubriken är missvisande då det inte finns några “vanliga dagar”. Vi gör alltid olika saker. Men när vi är på kasern finns det en del hållpunkter. Dessa tänkte jag redogöra för.

 

06.00 Revelj
Vid denna tid ska alla vara ur sina sängar. Dock går vi alla upp mellan 15-30 minuter tidigare för att hinna med alla morgonens rutiner. Till en början tar alla hand om sitt eget. Jag själv är otroligt seg. Något som tar 2 minuter i fält tar 20 minuter under en morgon i kasern. Sedan ska det städas. Alla logement, toaletter, våtutrymme och diverse andra städområden skall vara skinande rena. Det dammas, moppas, torkas, viks och sopas. När vi är lagomt svettiga av städningen och bedömer den godkänd äter vi frukost. Mycket frukost. Jag som älskar mat får nu, med tanke på hur mycket vi rör på oss, gå loss på buffén.

07.30 Morgonuppställning
Morgonuppställningen är en mycket formell tillställning. Den börjar med att varje logementschef lämnar av gruppen till befälet, det vill säga meddelar hur många som är närvarande respektive frånvarande. Sedan är det visitation, först av varje enskild rekryt. Befälet kontrollerar håruppsättning, rakning, dragkedjor, smuts på kläder, och skoputs. Första morgonuppställningen var den en av 18 killar som inte fick omvisitation på rakningen. Vi har blivit bättre sedan dess men man blir förvånad över hur svårt det kan vara. Jag kämpar främst med mitt hår. Läste idag att det står “volume and flow” på mitt schampo. Helt fel. Alla tips på schampo för “straight and heavy” uppskattas.
Visitationen är hård. Det dras händer längs golvet, skickas baskrar under sängar och dras med vitt papper på diverse ställen. Precis som det ska vara.
Har vi tur följs visitationerna av BRAK. Vad förkortningen BRAK står för är våra befäl inte helt ense om, så vågar inte redogöra för det här. Innebörden är iallafall att vi väcker kroppen med styrkeövningar, till exempel benböj, sit ups, armhämningar, plankan och rygglyft. Jag gillar det starkt. 

08.00 Utbildning
Sedan följer utbildning. Det kan vara teoretiskt i lektionssal, vårda, träning, närkamp eller något helt annat.

11.30 Lunch
Hittills har vi ätit i matsalen som tillhör de anställda. Där bjuds det på en ofattbar lyx. För att ge några exempel får vi efterrätt alla helgdagar och pannkaksbuffé på torsdagar. Efterrätterna kan vara äppelpaj, kakor eller tårta. Pannkaksbuffén har grädde, banan i choklad, drottningsylt och kokosflingor. Detta som var vår verklighet är numer en dröm. Nu äter vi istället i soldatmatsalen. Lite mindre lyx, men det vägs upp av de korta köerna och den trevliga personalen.

12.00-HVO
Dagen fortsätter sedan med utbildning tills att vi får “Höger vänster om”. “Höger vänster om” innebär slut för dagen. Det kan vara klockan 15.30 eller likväl 21.00. Under kvällen har vi den stående uppgiften att putsa kängor, denna kan utökas med ytterligare beroende på tiden vi släpps. När alla uppgifter är klara sover vi (förhoppningsvis) sött tills larmet åter ringer 05.30.

 

Imorgon är det permission. Hem till lillasystern och våra fantastiska frukostar. Det ser jag fram emot.

Allt gott!

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

1 kommentar

  • Thomas 26 november 2017 16:39

    På "min tid" var BRAK(iaf vad befälen sa); Bröst, Rygg, Axlar och Knän! Alltid lika kul och bra med lite morgongympa med grabbarna. :)

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *