Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vecka 6

11lingonveckorigront

Tillbaka till verkligheten efter en händelserik vecka. Har ingen aning om var jag ska börja, men skriver detta så länge. Kanske kommer det en “Vecka 6 part 2” vid senare tillfälle.

Fälttest
Tidigt i veckan genomförde vi fälttestet. Det är det testet alla anställda hos försvarsmakten måste genomföra med godkänt resultat varje år. Testet innebär att man springer 2 km med full stridsutrustning, vapen och kängor. Detta ska genomföras på under 12 minuter och 30 sekunder (kan vara mindre för vissa tjänster). Fälttest är en typisk grej som jag tappar självförtroendet inför. Liksom nästan ställer in mig på att jag inte kommer att klarar det. Men det är ju fantastiskt. Jag ställs inför en utmaning som jag inte tror att jag kommer att klara, jag genomför, klarar det. Resultatet blir stärkt självkänsla. Riktigt bra.

100 timmar i fält
När jag skriver detta har jag precis tvättat ur den gröna maskeringsfärgen ur mitt hår. Spåren från dygnen i fält gör sig dock ännu påminda genom ögonlocken som ständigt envisas med att slutas. Japp, nu sluts de igen, får skriva imorgon istället. Godnatt!
Tillbaka och ögonlocken håller sig öppna än så länge. En god natts sömn i en riktig säng gör underverk. Ser tillbaka på fältveckan med ett leende på läpparna. Vi har lärt oss mycket, grisat ner oss rejält i ösregn och lera, haft nätter utan sömn, lärt oss hantera alla typer av farhågor för att göra sina behov i skogen, och mycket mycket mer. Både de djupaste dipparna och de högsta topparna upplever vi i fält. Det är där vi sätter oss ner och stirrar ut i intet med en känsla av total hopplöshet, och det är där vi skapar de bästa minnena.

“SPRING
!! ERA VÄNNER DÖR DÄR UTE!!”
Så skrek mitt befäl 05.00 in i tältet. Vet inte om det finns ett bättre sätt att väcka någon, speciellt inte när man sovit mindre än en timme under hela natten. Man slipper upptäcka huruvida man är trött eller inte, och någon onödig morgon-seghet elimineras. Rekommenderar varmt denna väckningsteknik för morgontrötta. Förstärk gärna med lite bly i luften eller en larmmina. Du kommer aldrig försova dig igen, lovar.

“Vad gör du? Du ska sova!”
En av tältnätterna vaknade jag helt vettskrämd, övertygad om att jag hade somnat under min eldpost. Kastade mig över personen som skulle vakta elden efter mig. Den egentliga eldposten lyckades avbryta mitt väckningsförsök av den sovande kamraten. Stressad och förvirrad la jag mig tillbaka ner i sovsäcken för att sova vidare. Liknande händelser händer någon av oss var och varannan natt. Ett uttryck för den stress och press vi utsätts för. Der är helt enkelt full rulle i hjärnan som måste processa allt vi är med om. Men jag märker hur jag vänjer mig. Nu var det längesedan jag vaknade en natt på logementet säker på att jag skulle ställa upp, tömma mig säng på grejer eller att befälet var i rummet. Nu sover jag som en stock och det gör jag förmodligen i tältet snart också.

Så snart all lera och barr är borttaget från min materiell får jag tid att skriva fler inlägg.

Ha det gött sålänge!

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *