Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Men varför?

11lingonveckorigront

Under en fika med en av mina närmaste vänner frågade hon mig “Men varför?”. Kan tänka mig att det är fler som undrar detsamma. Det är liksom ingen solig resa till Bali vi talar om. Därför kommer en sammanfattning om varför just GU kändes rätt:

Det var två år sedan jag tog studenten och jag har liksom tidigare beskrivet jobbat och rest sedan dess. Inför denna höst kände jag ingen lust till att göra detsamma i ett år till. Jag sökte till juristprogrammet på diverse ställen men det kändes inte rätt det heller. Så vad gör man då?

– Jag ville lära mig nya saker men inte sitta i en skolbänk.
– Jag ville göra något som tar mig vidare och utvecklar mig mot vad jag vill göra någon gång senare i livet.
– Jag ville ha en fysiskt aktiv vardag. Detta då min senaste resa präglades av just det vilket jag mådde fantastiskt bra av.

GU uppfyller just dessa önskningar.

Dessutom: De som känner mig vet att jag har en förkärlek för pengar. Jag går ibland under smeknamnet “Joakim von Anka” hemma. GU innebär att man får betalt för utbildning och träning, månadsvis men även en klumpsumma vid avslutad utbildning. Om man väger alla slantar noga kan man lyckas spara ihop upptill 100 000 kronor efter 11 månaders genomförd och godkänd utbildning. Där var jag typ övertalad.

Sedan kan jag götta in mig och skriva om att jag ville bidra till samhället, stå Sverige till tjänst och göra gott. För självklart förstärkte det min känsla av att GU var ett bra val. Men som den sanna individualist (egoist) jag är, vill jag vara ärlig med att just de argumenten inte vägde tyngst.

Det som talade emot GU var att jag inte visste om jag skulle klara av det. Jag visste att det krävs stor motivation och kämparglöd, vilket var något jag behövde bygga upp. Dessa kan uppfattas som stora problem, men kan även brytas ned till små problem med rätt inställning.

Avslutar med att citera min kloka farmor “Bättre lyssna på den sträng som brast än att aldrig spänna en båge”.

Nu ska jag packa min stridspackning och äta upp kamratens choklad.

Vi hörs!

Personlig blogg

Följ en icke-stereotyp genom GU:S backar, snår och fantastiska utbildning. Mitt mål med denna blogg är att vidga vyerna för vem som kan genomföra GU, så att ännu fler vill vara med och försvara vår rätt att leva som vi själva vill.

2 kommentarer

 • 11lingonveckorigront 22 november 2017 22:06

  Hej,
  Ja precis, jag sökte frivilligt via rekryteringsmyndigheten. Mönstrade och fick förslag på befattningar av studievägledaren. Tror att det kommer att fungera så framöver också, trots att det blir värnplikt. Har skrivit ett längre inlägg om det här : http://blogg.forsvarsmakten.se/11lingonveckorigront/2017/08/31/monstringen/
  Hoppas det var till hjälp!
  // 11lingonveckorigrönt

 • Ella Johansson 22 november 2017 20:23

  Hej, sökte du gmu frivilligt då? Och hur går man tillväga om man vill göra det? Fick du göra tester osv precis som man får göra på mönstringen och sen önska en befattning?
  Är själv inne på detta spår därför jag undrar! Tacksam för svar

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *