Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

När Veteranflottiljen rycker ut…

lennarttornberg

Så här i mellandagarna när vintern kopplat sitt grepp om flottiljens fartyg och gjort vägarna till och på Gålöbasen till att mera likna en skridskobana passar jag på att återge en solskenshistoria från EDIP (En Dag I Paradiset) 2011. Text och bilder kommer från Föreningen Svenska Robotbåtars hemsida. Författare är vår fartygsläkare och matros Janne B.

Som gammal ortopedkirurg och traumatolog från Norrköpings lasarett har man upplevt ett och annat och det är nog inte mycket som fattas på ”repertoaren”. I lördags fick jag dock tillfälle att utöka min meritlista.
Jag stod i godan ro och serverade kaffe i det soliga vädret när budet kom att en fritidsbåt stod i brand ute på Mysingen och att det kunde finnas flera brännskadade. Man undrade om jag ville hjälpa till. Naturligtvis, men hur skulle jag komma ut till olycksplatsen?

– Spica var nästan färdig för ordinarie avgång med passagerare och det kunde man skynda på. Jag tog min lilla akutväska-vad nu den skulle förslå om det var fråga om brännskador- och embarkerade. Snabb losskastning och fullt tryck i turbinerna. Jag har varit med om många utryckningar i ambulanser, polisbilar och t o m helikopter men detta var nog den häftigaste!

Att gå ut mot en olycksplats i 34 knop på torpedbåt var häftigt! Nåväl, entusiasmen måste behärskas innan vi fick klart för oss hur allvarlig situationen var. Efter några minuter så kunde vi lägga oss jämsides med Nordanö som varit i närheten när larmet gick och som hade tagit ombord besättningen från olycksbåten redan efter några minuter.

Det visade sig dessbättre att alla var oskadade. Man hade råkat ut för kraftig rökutveckling från motorrummet men sedan troligen agerat helt korrekt genom att stänga motor och lufttillförsel till motorrummet och kanske på det sättet förhindrat en mycket värre situation. Brand i liten, fullastad plastbåt är inte att leka med. Slutet gott och allting gott och alla kunde pusta ut samtidigt som Sjöräddningen så småningom kom bogserandes med olycksbåten som såg ganska oskadad ut, i alla fall på håll.

Själv fick jag en god historia att berätta för mina tråkiga kollegor som ägnat hela helgen åt segt och händelsefattigt golfsvingande i Norrköpingstrakten.

Jag lovar att veteranernas alla hjärtan klappade av stolthet efter att vi genomfört denna insats. Veteranflottiljen är som alltid på bettet!

GMY

Lennart T

Personlig blogg

Veteranflottiljen vårdar det örlogsmarina kulturarvet.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *