05
Apr

Veteranflottiljen verksamhetsåret 2015

Anmäl Av:
i Okategoriserade

VetFlj logga 2

Årsmötet 2015 avhölls 25 mars i Kastellet på Kastellholmen i Stockholm. I samband med årsmötet informerade ordf. Göran Algernon om verksamheten i föreningen och ute på Gålö under 2014.

Efter årsmötet vandrade 22 medlemmar till Sjöofficerssällskapets mässfartyg M/S Segelkronan vid Östra Brobänken för att inta middag helt enligt den gemytliga traditionen.

I samband med middagen delades Veteranflottiljens hederstecken ut för 6:e gången. Denna gång förärades Lennart Danielsson, Ulf Rahle, Mikael Holm, Gunnar Hellström och Malin Harström utmärkelsen. Vid T38 årsmöte i Karlskrona 25 mars tilldelades Per-Inge Lindqvist och Hans-Åke Hansson hederstecknet.

Årets höjdpunkt En Dag I Paradiset, EDIP, arrangerades 12 september i sedvanligt vackert höstväder. Intresset var som alltid stort att besöka Gålöbasen. Långt innan grindöppning ringlade kön med bilar långt bortom flera vägkrökar och sådana finns det många av på Gålövägen. Många kom resande med veteranbilar, några på dito mopeder och andra på moderna motorcyklar.

CIMG2835CIMG2823Vi kunde räkna in drygt 500 besökare under dagen och till dessa skall lägga fartygens besättningar och funktionärer i land. Det var festligt, folkligt och fullsatt i vårt paradis. För andra året i rad hade allmänheten tillträde till Gålö. Inbjudan hade gått ut via affischering samt inslag i Radio Haninge och Radio Stockholm. I likhet med tidigare år togs en inträdesavgift och på biljetten erhölls en åktur med valfritt fartyg. Insläppet fungerade bra och bilparkering kunde ske på f.d. fotbollsplanen och på GBBK uppläggningsplats på Lövholmen. Besökarna fick en stärkande promenad till Södra hamnen.

CIMG2820Servering av hamburgare, varm korv och läsk sköttes med den äran av Vegabaren.

Försäljning av souvenirer och profilprodukter sköttes av respektive besättning och lockade många att lätta på plånboken. Nytt för i år var försäljning av profilkläder (Sjöstridsdräkt m/veteran), väskor och mycket populära byxbälten med gravyr på spännet.

Klockan K, d.v.s. 10.00, var det dags för den traditionella flagghissningen. För fjärde gången hissades den flagga som flottiljen fått av Nationaldagskommittén. Naturligtvis till tonerna av paradmarsch.

CIMG2836

T26, T46, T56,T121 Spica och R142 Ystad körde turer tillsammans på Mysingen. En mycket trevlig med arbetsam dag avslutades kl. 15.30 varefter återställning och städning av området vidtog. Dagen och kvällen övergick i ENIP (En Natt I Paradiset) då grillat och övrigt medhavt intogs vid långbord i Intensiven.

Den alltid uppskattade nostalgiaftonen, nr 20 i obruten följd, arrangerades även i år på Sjöofficerssällskapets mässfartyg M/S Segelkronan. Vi var 16 medlemmar som samlades och trivdes under middagen, som ackompanjerades av sång och helt sanna historier från den tid då kanske inte allt var så mycket bättre men i alla fall annorlunda. I aktra salongen på Segelkronan hade mariningenjörsföreningen möte med påföljande middag. Vi veteraner visade dem hur några av snapsvisorna skulle sjungas och vi fick applåder som tack. Efter middagen och till kaffet berättade några av deltagarna om händelser där fartygen deltagit under sommarsäsongen. Göran Algernon berättade om T56 långresa till Visby – Västervik – Harstena i augusti. Gunnar Hellström berättade om R142 Ystads långresa till Visby i juli. Göran fortsatte med att berätta om flottiljens Stockholmsbesök under örlogsdagarna 21-23 augusti då isbrytaren S:t Erik passade på att fylla 100 år. Vackert väder, många besökare och trevligt, trevligt.  Nio fartyg från Gålö i Stockholm samtidigt. Inte dåligt!

Göran fortsatte med att informera om vårt nya avtal med Fortifikationsverket om arrendet på Gålöbasen. Det nya arrendet omfattar, förutom det som ingick i det tidigare avtalet, ytterligare lokaler och större markyta och gäller fr.o.m. 1 oktober 2015.

Nu ser vi fram mot ett nytt spännande och intensivt verksamhetsår 2016.

HNSA Member

12
Mar

Gålö Örlogsmarina Museum

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Sakta men säkert inreds ”Intensiven” som utställningshall. Allteftersom kommer flera intressanta föremål att kunna visas för våra besökare. Senaste tillskottet är en hylla där vi kommer att visa allt från Mtb-, Tb- Msvp- och till och med jagarepokerna. Du som ar någon pryl som bara samlar damm på vinden eller i källaren är välkommen att visa upp ditt fynd i utställningshallen på Gålö Örlogsmarina Museum. Jag är också säker på att både Marinmuseum, Sjöhistoriska, Saab Kockums (f.d. Karlskronavarvet), FMV, Försvarsmakten m.fl. kan bidra genom att deponera materiel.

Boka biljetter för att åka med T121 Spica eller R142 Ystad på Järnholmssundsturen 21/5, med T121 Spica från Gålö till Stockholm 4/6, med T121 Spica från Stockholm till Västerås 7/7 och åter 10/7, Stockholm – Gålö 21/8, reservera lördagen 10/9 för EDIP, och följ med på vår körning på temat Kalla Kriget 17/9. Varför inte samla kamratgänget och chartra ett av våra fartyg för en upplevelse till sjöss eller varför inte en trerätters middag ombord då vi ligger förtöjda vid Vasamuseet.Hylla IF184 Planscher Rbb-propeller Torpeder

06
Dec

Ett lyckosamt 2015 närmar sig sitt slut

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Under året har Veteranflottiljens fartyg synts i Stockholms skärgård lite mer än tidigare år. Inte bara i skärgården utan även på Gotland, i Västervik, utefter Norrlandskusten och förstås i Stockholm. Flottiljen med sina tolv (12) fartyg börjar bli en kändis i media. SVT (”Båttokig”), Soldat och Teknik, Militär Historia, FM (kors i taket!) tidskrift TIFF och dagspressen uppmärksammar oss. Haninges besöksnäring (www.visithaninge.org) har blivit en värdefull samarbetspartner.

Nåväl. Även detta år börjar ta slut. I lördags 5/12 serverade T121 Spica Vänner traditionsenligt glögg och pepparkakor för att på så sätt markera att vi nu lägger ännu ett år till handlingarna och att vi med frustande energi tar oss an ytterligare ett. I år trängdes vi inte i mässarna ombord utan glöggen serverades i ”Intensiven”, som kommande år kommer att vara Veteranflottiljens utställnings- och samlingshall.

Intensiven 2015-12-05(Bild: C-G Wahlin)

Vi välkomnar nya medlemmar.

God Jul och ett Gott Nytt Veteranfartygsår!

07
Nov

T26 avslutningskörning 2015

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Veteranflottiljens äldsta motortorpedbåt, den k-märkta T26 byggdes på Kockums i Malmö 1942. T26 säsong 2015 har innehållit många fina körningar, bland annat in till Stockholm i samband med Örlogsdagarna. Men hösten är här och lördagen den 31 oktober var det dags för årets sista körning. Besättningen samlades på Gålöbasen kl 0900 och strax efter kl 1000 kastade man loss och i dryga 40 knop rusade man över norra Mysingen, ut genom Järnholmsund och till Stabbo där man traditionsenligt drack glögg (alkoholfri) och åt pepparkaka med strålande utsikt över en fri horisont. 151031 A T26 avslutskörning (1)Sedan via Långbälingssund till Utö där besättningen åt lunch på Utö värdshus.

151031 A T26 avslutskörning (4)

151031 A T26 avslutskörning (8)När man vid kl 1330 åter kom till Gålöbasen var det dags att förbereda för upptagning och kl 1500 var T26 upptagen på sin vagn och redo för sin vintervila.

24
Sep

En Dag I Paradiset – Välbesökt familjedag på Gålö 12 september 2015

Anmäl Av:
i Okategoriserade

BEDIP har vuxet sig stort, så stort att i år kändes Gålöbasen lite trång. Vi kunde räkna in 502 externa besökare varav många ur den så kallade allmänheten, vilket är extra roligt. Veteranflottiljen börjar bli känd utanför staketet tack vare uppmärksamhet i Radio Haninge 98,5, Radio Stockholm, TV-programmet Båttokig, artiklar i flera tidskrifter, Facebook och vår hemsida. Amfibieregementet har visat stor vilja att hjälpa oss med lån av extra markytor, lokaler och förtöjningsplatser. Tack GBBK, Gålöbasens båtklubb, för lån av Lövholmen som P-plats. Tack Haninge kommun för stöd med Baja-Major. ”Signore korvmoj” Carlo Taccola såg med stor hjälp av kadetter och aspiranter från SjöVärnsKåren till att ingen behövde gå hungrig. Besättningar och funktionärer gjorde en fantastisk insats och som vanligt erbjöd R142 Ystad kaffe och bullar.

En uppfriskande konkurrens om uppmärksamheten var besöket av ett stort antal Hot Rods och veteranbilar. Allt från tvåtaktsputtrande SAAB 92:or till klassiska jänkare och Hot Rods fyllde paradplatsen.

Den av Nationaldagskommittén skänkta svenska flaggan blåste från signalmasten. Under rå sågs Veteranflottiljens flagga tillsammans med 11. Torpedbåtsdivisionens ”De tolv Plejaderna”. Dagen till ära hissades en örlogsgös från Bundesmarine då Gålö besöktes av representanter från vår tyska systerorganisation Vörderverein Museum Schnellboot.

Trots trängsel och stundtals långa köer syntes bara glada miner hos både besökare och oss veteraner i det strålande vackra vädret. Våra fartyg bjöd på fartfyllda upplevelser under sina sjöexpeditioner (nåja) runt Äggskären. Souvenirförsäljningen på Pentagonplanen lockade många köpsugna och nytt för i år var att det även fanns en kollektion av marinblå kläder, bälten och mycket populära T-shirts att köpa. Radiomuseet drog som vanligt till sig många intresserade.

Sammantaget kan vi bara konstatera att årets EDIP blev en succé även om antalet besökare gjorde att organisationen låg väldigt nära vad den var dimensionerad för. Tack vare ett uppoffrande arbete där många funktionärer knappt kunde komma ifrån för fika-, och annan, paus har Veteranflottiljen visat att vi med gemensamma krafter klarar även större arrangemang och att vi är ett intressant besöksmål även för den breda allmänheten.

Nästa år blir ännu bättre och då ser vi fram mot att välkomna de i år frånvarande vännerna M20, Sprängaren och T38.

Lennart Törnberg

”Vice EDIP-Amiral”

20
Aug

Veteranflottiljens fartyg storsatsar på Örlogsdagarna den 22-23 augusti

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Den 22-23 augusti genomför Sjöhistoriska muséet örlogsdagar vid Galärvarvet i Stockholm. Det blir både aktiva och äldre fartyg. Från Veteranflottiljen delar inte mindre än nio (9!) fartyg. Det är allt från A-slupen Moses, Nordanö, M20, via tre Mtb till Spica och Ystad. Även Sprängaren gör sitt första publika framträdande. Allt för att visa flottiljens styrka för en, förhoppningsvis, stor och bred publik. Mtb och Ystad kommer att i valda delar gå gemensamt från Gålö till Galärvarvet fredagen den 21/8. Preliminär losskastningstid är 13:00.

Kom och besök oss på plats i Stockholm! Det kommer bli mycket att titta på.

Här hittar du komplett lista över deltagande fartyg, program och även en kajplan om du vill gotta dig i detaljer: http://www.sjohistoriska.se/Besok/Aktiviteter/Galarvarvet-Orlogsstadens-dagar/

20
Jul

En Dag I Paradiset (EDIP) på Gålöbasen 12/9

Anmäl Av:
i Okategoriserade

EN DAG I PARADISET PÅ GÅLÖBASEN – lördag 12 september

P1310712Välkomna önskar ”Vice-EDIP Amiralen” och flottiljens bästa försäljare.

I år arrangeras EDIP lördagen 12 september. Grindöppning 08:30 och vi avslutar dagen 15:00. Alla tider GMT (Gålö Mean Time)

Inträde, 200:- (300:- för icke medlemmar men varför inte lägga till en hundring och bli medlem och betala det lägre inträdet) köps i Skeppsbutiken på  eller erläggs kontant i jämna pengar vid grinden (vi tar inte kort) och i priset ingår en åktur med valfritt fartyg. Ytterligare biljetter till fartygen kan köpas. Som medlem i Veteranflottiljen eller föreningar under Veteranflottiljens paraply kan du bjuda in ett rimligt antal av vänner och bekanta. Utländska medborgare skall anmälas med namn och passnr. senast 12 augusti till info@veteranflottiljen.se
Gålöbasen är militärt skyddsobjekt så tillträdet gäller endast Veteranflottiljens område.
Parkering sker på f.d. fotbollsplanen, vid ”Byggnad 054” och Lövholmen enligt anvisningar av våra trafikvärdar. Vägar till P-platser kommer att vara skyltade. Särskild parkering för entusiastfordon, veteranmopeder och veteranmotorcyklar anvisas. Grinden kommer att vara bemannad och hållas öppen mellan kl. 0830 och 1530.
SL-buss linje 845 avgår från Västerhaninge station 08.13 och är framme 08.53. Åter från Västra Bondäng till Västerhaninge 12.53 eller 14.48

Ett axplock ur programmet:

09:30
Mtb kör första turen från Norra Hamnen, T121 Spica och R142 Ystad från Södra Hamnen.

10:00
(efter ft efter första turen). Flaggceremoni. Vi hissar flaggan som skänkts till Veteranflottiljen av Nationaldagskommittén

10:30
Fartygen fortsätter att köra

12:00-13:00
Fartygsbesättningarna tar lunchuppehåll

13:15
Fartygen fortsätter att köra

– ”Signore Korvmoj”, italienaren Carlo Taccola, ägare av Sveriges bästa korvmoj (Expressen 2009) Vegabaren ser till att besättningar och besökare slipper vara hungriga, varm korv/hamburgare och läsk finns att köpa.
– R142 Ystad serverar kaffe/thé med nybakade bullar.
– Föreningarna säljer profilprodukter och marin litteratur.
– Utställningar i ”Intensiven” och i ”Rymdcontainern”. Ett besök i Radiomuseet och i ”Akuten” rekommenderas.
– Vi hoppas på besök av Sjöräddningssällskapet och Försvarsmakten men i skrivande stund har vi inte fått svar om de har möjlighet att komma.

VÄLKOMNA!

Solen skiner alltid under EDIP!

13
Maj

Sjösättningsslipen repareras

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Vid upptagning av Mtb hösten 2014 havererade slipen i Norra hamnen på Gålöbasen. Vid inspektion av dykare konstaterades att det trävirke som bär upp slipen lossnat och låg som ett plockepinn under slipbanorna. Det som hänt var att de franska skruvar och band som höll virket på plats rostat bort och då stöttningen lossnat böjdes ena slipbanan. Fortifikationsverket har nu beställt insatser för att till att börja med ”nödreparera” slipen för att möjliggöra sjösättning av Mtb. Vi har gott hopp om att reparationen lyckas. Den böjda slipbanan har lyfts och pallats upp så att de båda banorna är parallella både i höjd och sida. Både entreprenören Dyk & Marin AB och Veteranflottiljen röknar med att slipen är up and running under kommande vecka så att sjösättning kan ske veckoslutet 23-24 maj.

A

B

15
Mar

Försvarsmakten stöder Veteranflottiljen

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Fordonsparken på Gålöbasen har utökats med en Terrängkranbil 202. Detta är ett välkommet tillskott bl.a. för att kunna sjösätta och torrsätta Mtb. Nog för att kranen har en rejäl lyftkapacitet men vi kommer inte att kunna hantera Mtb à la fritidsbåt men med kranens mycket kraftiga vinsch kommer det att gå lekande lätt att köra vagnarna upp ur och ner i det våta elementet. image3B
Ännu fattas en liten detalj. Nämligen att FortV sätter till alla klutar för att reparera och senare renovera slipbanorna. Eller riva och bygga nytt. Förhoppningsvis kommer slipbanorna att ”nödrepareras” så att kranbilen får sitt elddop vid sjösättning i början av maj. Vi ser sedan fram mot att Norra hamnen blir en byggarbetsplats när FortV river den slitna slipen och bygger nytt under sommaren.