10
Jan

EDIP – En Dag I Paradiset

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Traditionsenligt arrangerar Veteranflottiljen EDIP (En Dag I Paradiset) på Gålöbasen i september. I år går evenemanget av stapeln lördagen 5 september. Vi välkomnar Veteranflottiljens medlemmar och även intresserade ur den breda allmänheten att uppleva torpedbåtsliv under en dag då solen alltid skiner. Inträdesavgiften är 200:- och i denna avgift ingår en kortare sjötur med passagerarfartygen T121 Spica eller R142 Ystad. Vi hoppas att minsveparen M20 kan delta och även hon tar passagerare. Motortorpedbåtarna T26, T 46 och T56 kommer att korsa Mysingen i full fart. Vedettbåten Sprängaren visas vid kaj. På Gålöbasen finns utställningar, Veterangrillen serverar korv och hamburgare.

Biljetter kommer att kunna köpas via Veteranflottiljens hemsida www.veteranflottiljen.se och i Veteranflottiljens stånd i Handens centrum under Haningedagen i slutet av augusti

I en del meddelanden har jag gått ut med fel datum för EDIP (En Dag I Paradiset) 2015. Rätt datum är LÖRDAGEN 5 SEPTEMBER 2015 och inget annat. Notera detta i era kalendrar!

Välkomna till ännu ett fantastiskt EDIP

GMY

07
Dec

Motorer i reserv äntligen under tak

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Efter en dags hårt arbete står nu de Isottor, Packardmotorer, ZF-växlar m.m. som tidigare stod i ”blå garaget” nu i bruna garaget. D.v.s. före detta brandboden. GT1:or och GT5:or i reserv finns även de i bruna garaget. Det gick åt både muskelkraft, hjullastarkraft och pallgrodor. Sannolikt också ett eller annat ord som inte lämpar sig i tryck.A B C

23
Nov

Ljus och värme på Gålöbasen

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Våra vänner FortV har nu sett till att vi har bra värme i Akuten genom att ha monterat in en luftvärmepump. Nu slipper vi kräma på med 2kW-värmefläktar för att öka från strax över noll till dräglig temperatur under arbetsdagar. Brandboden och de båda garagen har fått ny elinstallation och lysrörsbelysning. Siste men inte minst finns nu eluttag på Pentagonplanen vilket gör det möjligt att ansluta ”Rymdcontainern” för att ge vår miniutställning och läshörna rätt luftfuktighet och plusgrader.
Dessa insatser är till stor hjälp när vi bygger vidare mot ett Örlogsmarint kulturcentrum på Gålöbasen. Ett stort tack till FortV!

Belysning i brandboden

Belysning i brandboden

Elskåp på Pentagonplanen

Elskåp på Pentagonplanen

Nu blir der varmt och gott i Akuten

Nu blir det varmt och gott i Akuten

08
Nov

Hösten Gör sitt intrång

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Republiken Gålö har ingen egen meterologitjänst utan måste förlita sig på grannlandets Sveriges SMHI. Lördagen 8/11 levererade dock hyfsat väder även om det var kallt. Regnet som enligt SMHI skulle komma under eftermiddagen började redan vid 11-tiden (GMT = Gålö Mean Time). Vi har överseende med denna miss i tidsangivelsen då monarkin Sverige och Republiken Gålö ligger i samma tidszon. Trots väderbetingelserna arbetades det hårt på Gålö. T121 Spica förbereddes för vintersömn genom att alla vattenfyllda system tömdes och vattnet ersattes med sprit. Inte drickbar sådan. Torrluftaggregaten sattes i drift. Livflottarna togs iland för service och förtöjningarna tredubblades.

Småtrollen (Mtb) fick sitt på det torra. Tyvärr fick T26 traditionella avslutningsresa Gålö – Stabbo – Utö – Gålö ställas in p.g.a. en flödande förgasare vilket var en stor besvikelse. Nåväl, denna trilskande förgasare är fixad till kommande Mtb-säsong 2015 och då gäller ”upp på steget”.2

Gålöbasens brandbod har uppmärksammats i ett inventeringsprogram och blev i dag föremål för fotografering och dokumentering. Inte så konstigt egentligen då Gålöbasen med Veteranflottiljens verksamhet av Statens Maritima Museer klassats som varande av nationellt kulturhistoriskt intresse.

Nu avvaktar vi vinterns inträde och verksamheten går ner på lågvarv. Till kommande vår och Mtb/Tb-säsong välkomnar vi alla med ett militärhistoriskt och/eller teknikhistoriskt intresse att bli medlemmar i Veteranflottiljen och få del av den kamratskap som genomsyrar vårt arbete med att skapa ett örlogsmarint kulturcentrum på Gålö.

GMY

Lennart Bloggare

18
Okt

Höst och vinter är inte Mtb_/Tb-säsong

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Hösten gör sitt intrång och vintern står för dörren. T38 har tagits in i stugvärmen med god assistans av marinbasens ekipageavdelning. Med intill visshet gränsande sannolikhet hämtar nu T38:ans besättning andan efter en intensiv Mtb-säsong och kryddar sin julesnaps med malört att avnjutas som traditionen bjuder. Huvuddelen av Veteranflottiljen i ”den sautans depôten i Stockholm”, snarare Gålö, ligger fortfarande i det våta elementet. Först i början av november torrsätts våra tre Mtb. Törs vi hoppas på assistans från marinbasen även vid denna torrsättning? Vi får väl se. Det gläder oss i alla fall att marinen genom marinbasen visar sitt intresse för Veteranflottiljen och vår verksamhet. Låt oss hoppas på samma fina stöd från MarinB som vi får från FortV när det gäller att driva verksamheten på f.d. Gålöbasen. En verksamhet som av Statens Maritima Museer klassats att vara av nationellt kulturhistoriskt intresse. Nåväl. Våra fartyg mår bra även om det finns en och annan skavank som behöver åtgärdas. Den största skavanken är att det är ganska tomt i bränsletankarna. Någon som har några kubikmeter dieselbrännolja och/eller flygbensin över?

Som ni kunnat läsa på Facebook pågår inspektion av pirar och kajer på Gålö. Lite förvånande befinner sig dessa i hyfsat bra skick men det behövs insatser för att de skall överleva ytterligare några decennier och helst ännu längre. ”Nationellt kulturhistoriskt intresse” borde väcka till insikt om betydelsen av några satsade kronor. Sett i perspektivet av ”kulturens” budgetar borde det finnas gott om utrymme.

Vintern närmar sig fortare än vi önskar. På Gålö måste de motorer och andra känsliga apparater komma under tak. Brandbodens garage kommer att fyllas med IF 185, Packardmotorer, ZF-växlar, GT1:or och GT5:or.

Vi är i stort behov av ytterligare förråd och byggnader för att vårda det marinhistoriska arvet. En utställningslokal med mötes- och samlingsrum står på önskelistan. Gräsplanen i Södra hamnen är på god väg att bli en museipark med grillplatser och bord. Ett störande inslag för detta är den gamla ångfärjan Mälaren III som med tillstånd av försvarsmakten ställts upp på Gålö. Visserligen skulle detta vrak vara bortforslat redan 31 augusti i år men ännu har inget hänt.

Nu tar vi oss an höstens och vinterns utmaningar att få våra fartyg sjövärdiga till säsongen 2015 och vi välkomnar alla intresserade att bli en del av kamratskapet i Veteranflottiljen och bevarandet av det örlogsmarina kulturarvet.

GMY

Höst och vinter är ingen Mtb-/Tb-säsong

T38 torrsätts

17
Sep

Rapport från EDIP 2014

Anmäl Av:
i Okategoriserade

P1400167

Så var En Dag I Paradiset (EDIP) 2014 till ända. Strålande väder; glada funktionärer; minnen; bullrande MTB och kraftfulla turbinfartyg mötte våra entusiastiska medlemmar och för första gången allmänheten som tagit sig till f.d. Gålöbasen lördagen den 6:e september.

Dagen började lite vacklande när T46 hade problem med sina huvudmotorer. Skickliga maskinare kom snabbt till undsättning och snart var hon åter tillbaka i full drift med sina tre Isotta Franschini motorer bullrande på välkänt vis.

I år hade vi hjälp av Vegabarens skickligaste ”korvtrillare” Carlo Taccola när Veterangrillen för första gången utfordrade besättningar och besökare. Maten smakade förträffligt och åtgången var som väntat rykande. Stort tack till Carlo för din fina insats – hoppas vi får räkna med dig även till EDIP 2015.

Tiden går fort när man har kul och minns tider som var. Vi stängde grinden för årets EDIP och den siste besökaren lämnade Gålö med ett stort leende kl 16:30.

Välkomna åter till EDIP 2015!

17
Aug

Korvetter på Gålöbasen

Anmäl Av:
i Fartyg/båt, Flottan, Förevisning, Marinen/sjö, Stockholm, Tradition, Veteran

bild2En avsiktlig felstavning i rubriken. Corvetter skall det vara.Efter några tropiska veckor passade vädergudarna på att låta det regna när Gålöbasen och T121 Spica lördagen 16 augusti besöktes av Mälardalens Corvetteklubb. Gålöbasen har aldrig varit hemvist för korvetter (med K) men i dag välkomnade vi uppemot trettio Corvetter (med C). Inte nog med att Veteranflottiljen har flera (?) ”ytstridsfartyg” än Kungl. Flottan. I dag hade vi flera (K)Corvetter. Besökarna fick en traditionell rundvandring på basen, denna historiska bas mitt i området där Kungl. Flottan föddes för 492 år sedan. T121 Spica bjöd sedan på en kortare tur i hög fart runt Äggskären. Vi som stannade i land förberedde lunch i form av grillade hamburgare. Inte vilka hamburgare som helst utan handgjorda. Regnet strilade ned men hamburgerkockarna i ”McSpicas” stod skyddade under tälttak som för säkerhets skull rests.Efter en mycket lyckad dag kunde nöjda gäster starta sina Corvetter och bjuda på ljuv musik från sina ögonstenar. Ett bevis på hur lyckad dagen var visas av att Corvetteklubben flaggade för flera besök och vi veteraner i T121 Spica Vänner kan bara säga välkomna åter

 

13
Jul

Veteranflottiljen besöker Kołobrzeg

Anmäl Av:
i Okategoriserade

Ja inte hela flottiljen utan bara några representanter.

För en tid sedan fick Veteranflottiljen ett LoI (Letter of Intent) från Stowarzyszenie Lastadia (Föreningen Lastadia) ”Concerning of cooperation between Association Lastadia and Association T121 Spica Friends”. Föreningen är en sammanslutning av personer specialiserade på sjökrigshistoria och övrig maritim historia. Verksamheten bedrivs i Kołobrzeg (Ty Kolberg) och Elbląg (Ty Elbing) och omfattar bl.a. ett marint friluftsmuseum där besökare kan se en robotbåt av sovjetisk OSA-klass, ORP WŁADYSŁAWOWO, ett kustbevakningsfartyg, ORP FALA, fartygsartilleripjäser, torpeder och sjöminor.

Lastadias förslag till områden för samarbete med Veteranflottiljen är:

–          Erfarenhetsutbyte avseende bevarandet av historiska fartyg och båtar

–          Stöd till medlemmar ur båda föreningarna avseende forskning

–          En årlig konferens på ämnet maritim historia

Inriktningen av våra verksamheter har både likheter och olikheter. Likheterna består i strävan att bevara historiskt intressanta fartyg och, i alla fall enligt våra stadgar, att forska i och på olika sätt dokumentera svenska torpedbåtsvapnets samt svenska örlogsfartygs historia. Olikheterna består i att Veteranflottiljen strävar efter att fartygen skall vara sjövärdiga medan Lastadia visar upp dem på landbacken. En annan olikhet är att Lastadia har sitt fokus på östeuropa/WP medan Veteranflottiljen i grunden koncentrerar sig på Sverige med en trevare mot Finland och en mot HNSA. Ytterligare en olikhet är att Lastadia har skapat ett marint museum dit allmänheten har tillträde medan Veteranflottiljen är isolerad på Gålö, som fortfarande av någon outgrundlig anledning är skyddsobjekt

Mottagandet i Kołobrzeg överträffade förväntningarna med specialvisning av fartygen och museiområdet. Traditionsenligt utbyttes gåvor.

Fortsättningen? Veteranflottiljen har en muntlig inbjudan från Dr M Glock att tillsammans med Lastadia besöka Ryssland och örlogsmarina museer och verksamheter därstädes. Om vi lyckas att skruva upp nivån på vårt samarbete med Forum Marinum kan Lastadia mycket väl bjudas in till de årliga möten FM och Veteranflottiljen kommit överens om under förutsättning att temat är av intresse. Halvt på skämt och halvt på allvar föreslog jag till Dr Glock att vi kanske skulle besöka Kołobrzeg med T38. Det är ju bara tvärs över viken och nog kan väl SMM kosta på sig att spilla i några kbm flygbensin för den goda sakens skull.

En sak att kopiera från Muzeum Oreza Polskiego Kolobrzeski Skansen Morski är utställningsområdet utomhus som mycket väl kan byggas upp på gräsplanen i Södra hamnen på Gålö så snart Mälaren III försvunnit. Båtar och fartyg på land däremot ligger inte i linje med vårt levande museum.

Sjöminor on display Kolobrzeski Skansen Morski vy Kolobrzeski Skansen Morski skylt

27
Jun

Snart är vi alla samlade i hemmahamn. Men nog liknar det lite av ett sjukläger

Anmäl Av:
i Okategoriserade

R142 Ystad ligger och vilar efter en mycket lyckad och uppskattad Karlskronaresa där hon med den äran representerade Veteranflottiljen vid invigningen av U-båtsmuseet. Nog lider hon lite av fläcktyfus här och där men vid senaste ronden konstaterades att massage med rostskrapa och medicinering med rätt nyanser av färg gör att patienten tillfrisknar snabbt.

T121 Spica ligger vid Vasamuseet med lite ”ont i magen” men FL/maskin (Chiefen) ordinerar rätt medicin och vårdar tillsammans med sina välsmorda vårdare patienten, som beräknas vara uppe på fullvarv i morgon då Spica ombaserar till O-bas på Gålö.

T56 ligger även hon i sjukbädd på slip i väntan på att den tappade mittenpropellern skall ersättas.

T26 vårdas ömt där hon ligger på sin rullator (sjösättningsvagnen) på slipplan. Den gamla rullatorn drabbades av röta i träkonstruktionen och rost i sina gamla hjulaxlar. Nya axlar ligger färdiga för montering.

T46 håller Mtb-fanan högt där hon som enda Mtb finns i sitt rätta element

T38 fick nyligen en ny motor transplanterad och mår bra.

Vb Sprängaren har vid en lyckad operation befriats från besvärande oljetankar i sina kolboxar. Pannan lider av asbestos men specialister är inkallade för ett ingrepp.

Moses är dock frisk och kry och gungar stilla i vassen.

Nordanö, denna arbetshäst, ser till att bibringa kunskap till behövande vid Totalförsvarets Forskningsinstitut genom att genomföra kurser för fartyget Ejderns besättning

M/Y Triton lider tyvärr av en skada som gör att hon placerats på vårdavdelning tillfälligt arrangerad i f.d. Brandboden

Flottiljens markområde på Gålöbasen har fått intensivvård av Vivaldi (företaget inte kompositören) på uppdrag av FortV. Gräsplanen i Södra hamnen som var svårt smittad av jättebjörnloka har genom denna insats återfått en stor del av sin forna glans. Eftervården och rehabiliteringen blir lång och kommer att skötas av Veteranflottiljens ömma händer.

Var säkra på att konvalescensen för sjuklingarna blir kort. Veteranflottiljens fartyg kommer att kunna ses både i skärgården och i Mälaren under de närmaste månaderna. För att påskynda tillfrisknandet välkomnas alla att göra en insats.

Som alla vet måste sjuklingar få tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning. (Uttorkning uppstår när man förlorar mer vätska än man tillför. Det är vanligt bland Veteranflottiljens fartyg). En och annan kubikmeter med flygbensin och en eller annan kubikmeter dieselolja hjälper till att undvika dehydrering. Kontakta info@veteranflottiljen.se för att bidra med vätskeersättning.

GMY

C Gålö