21
Mar

Patrullbåt eller skolfartyg, i byssan är det ingen större skillnad

Anmäl kommentar Av:
i Uncategorized

HMS Mysing


HMS Argo

På skoldivisionens fartyg tjänstgör som sig bör ett gäng eminenta kockar som levererar mat till hungriga elever och besättningar flera gånger om dagen. Kockarna är alla anställda sjömän där samtliga är rekryterade ur värnpliktssystemet.

Den äldste av våra kockar gjorde värnplikten på patrullbåten HMS Mysing, ett fartyg som Försvarsmakten sålde redan 1996. Det finns med andra ord en hel del erfarenhet i kockarnas ryggsäckar. Här kommer Mickes beskrivning över hur en dag i byssan kan se ut.

——————————————————————————————

Tisdagen började med frukost i ett grått och trist Lysekil som skulle platsa i ett Lars Norén drama. Lunchen i ett soligt och öde Smögen, när det var dags för middag hamnade vi i Djupvik som bjöd på olika nyanser av grått.

Som kock på skoldivisionen är inte den ena dagen den andra lik. Det enda som man vet med säkerhet är att det ska produceras mat minst 3 ggr per dag, för att hålla humöret uppe hos besättningen. Däremellan diskar man upp och förbereder nästa måltid och är behjälplig där det behövs.

Det dricks även en hel del kaffe och en och annan kaka äts upp. Så med andra ord så skiljer det sig inte mycket från min tid som värnpliktig på HMS Mysing.

I byssan blir det ibland lite som en skyddad verkstad. Man står i sin ensamhet och radion pumpar ut rockmusik och man har ingen aning om hur vädret är eller vart man är. Men som tur är kan man gå upp på bryggan och orientera sig om både väder och läge.

Vill man ha sällskap i byssan är det enklaste knepet att dra igång ett litet kakbak. När dofterna börjar spridas i fartyget så brukar det dyka upp folk med ett leende på läpparna som är intresserade av att smaka.

Mikael Lindholm /Kock HMS Argo

——————————————————————————————

För den patrullbåtsintresserade så är Mickes f.d. fartyg HMS Mysing numera i civil ägo och har byggts om till oigenkännlighet och heter numera Mysing af Nynäshamn. Bild 1 Bild 2 

 


Ett svar till Patrullbåt eller skolfartyg, i byssan är det ingen större skillnad

  1. Robert Hjelm 26 november, 2012 kl. 11:17 Anmäl kommentar

    Byssan är inte kvar under akterdäck längre den är uppflyttad till gamla FC hytten och
    FC mässen, lite större än förr.

    Svara

Kommentera