15
Dec

Femton nya nautiker redo för bryggtjänst i flottan

Anmäl kommentar Av:
i Uncategorized

Femton nya navigatörer är levererade till de sjögående förbanden, åtminstone vad avser den praktiska navigationsutbildningen vid Skoldivisionen!

1.Ubåtsflottiljen, 3.Sjöstridsflottiljen och 4.Sjöstridsflottiljen kan snart se fram mot att ta emot ett antal mycket dugliga officerare med en gedigen nautisk utbildning med sig i ryggsäcken. Men innan slutleveransen sker till förbanden återstår dock en hel del ytterligare teori inom det nautiska området. Bland annat genom studier vid Sjöstridsskolans nautiska sektion, fortsatt utbildning ombord skonertdivisionens fartyg, men också vid sjöbefälsskolan i Kalmar.

När dessa 15 herrar (ja det är bara manliga elever) tog sina första stapplande steg, genom att göra sina första pass i mittenstolen på skoldivisionens fartyg var det nog många inom skoldivisionens ordinarie besättningar (instruktörer)  som i stilla sinne såg att ”det fanns en hel del möjligheter till utveckling” hos eleverna. Detta var under hösten 2010 då eleverna gjorde sin första period där fokus i huvudsak låg på grundläggande navigeringsmetodik med papperssjökort, logg och pejlskiva samt grundläggande manöverövningar.

När eleverna ur OP 08 nu är färdigutbildade (om man nu någonsin blir färdigutbildad) inom området praktisk navigation vid skoldivisionen, så kan vi konstatera att samtliga verkligen har tagit chansen att tillgodogöra sig den utbildning som erbjudits. Ni har dessutom gjort det på ett mycket bra sätt, med ett stort engagemang och med en ambition att utvecklas på alla plan. Att ni dessutom tagit ett stort ansvar för den allmänna fartygstjänsten gör inte saken sämre.

Ta en minut och fundera över vad ni egentligen har lärt er. För att hjälpa er lite på vägen så kan vi rada upp begrepp som: lotsledsnavigering, mörkernavigering, militärledsnavigering, transitnavigering, områdesnavigering, förtöjningsövningar på alla tänkbara sätt, man-över-bord träning, kopplingsövningar, RAS-övningar, bogseringsövningar m.m.

Till de sjögående förbanden kan vi bara säga att ni har 15 nya navigatörer som snart kommer ut för att leverera.

Till alla er elever ur OP 08 vill alla vi från Skoldivisionen säga stort TACK för denna tid tillsammans, på återseende på havet och ett stort LYCKA TILL i era kommande befattningar i flottans tjänst. Det har varit roligt att få lära känna er, och att få bidra till er utbildning!

/ Niklas Wiklund, Chef Skoldivisionen

Någonstans i Sveriges skärgård


2 Svar till Femton nya nautiker redo för bryggtjänst i flottan

  1. SIQ 16 december, 2011 kl. 03:28 Anmäl kommentar

    Grattis kära vänner, roligt att det har gått bra för er! =)

    Svara
  2. Calle Ekelund 15 december, 2011 kl. 09:51 Anmäl kommentar

    Tack! Utbildningen har genom alla tre perioder varit mycket givande på olika sätt. Lycka till i fortsättningen!

    Svara

Kommentera