20
Mar

Kritik från Naturskyddsföreningen efter Hercules olyckan

Anmäl kommentar Av:
i Uncategorized

I samband med den norska militärövningen ”Cold Response” kraschade ett norskt Herculesplan med fem norska officerare in i kebnekaises bergvägg.  Olyckan skedde torsdagen den 14 mars och man bedömmer att alla i besättningen har omkommit.

I samband med olyckan har Naturskyddsföreingen framfört kritik mot Försvarsmakten gällande övningar i känsliga naturområden. Kraschen kan innebära spridning av flygplansdelar och flygfotogen i känsliga fjällmiljöer. De anser att Försvarsmakten har en ”gräddfil” där vi kommer undan de stränga miljöregler som gäller i övriga samhället.

Försvarsmaktens miljöchef dementerade uttalandet i en intervju med TV4 under gårdagen. Se intervjun på tv4 Play

Försvarsmakten efterlever de lagar och krav som berör verksamheten och försöker i så stor utsträckning som möjligt planera övningar så att negativ påverkan på miljön minimeras. Däremot måste vi öva i olika typer av miljöer för att kunna möta regeringens krav och utföra vår huvuduppgift.


3 Svar till Kritik från Naturskyddsföreningen efter Hercules olyckan

 1. emöke heim 23 mars, 2012 kl. 01:15 Anmäl kommentar

  Hur kan man ta bort ansvaret från effekter vad som sker vid övnings olyckor med miljön och människor genom att föra över intresset på dom omkomnas olycka.Deras död är väl också en effekt av övningar eller?

  Svara
  • miljo 28 mars, 2012 kl. 04:05 Anmäl kommentar

   Absolut ska man (i det här fallet Försvarsmakten) inte ignorera miljöaspekten av övningen eller olyckan. Däremot så MÅSTE Försvarsmakten öva, det är grunden för hela vår verksamhet, och då kan jag tycka att i det här specifika fallet är olyckan i sig en större tragedi än läkaget av fotogen.

 2. Anonymus 20 mars, 2012 kl. 04:35 Anmäl kommentar

  Det är bra med miljöregler som man ska följa. Men givetvis ska Försvarsmakten kunna flyga överallt där man behöver flyga och man ska inte begränsas för att man kanske kraschar och skadar miljön. En krasch är verkligen olyckligt men då går mina tankar i första hand till dom som dör och anhöriga. Miljön kommer, i den mån den blir förstörd, att återhämta sig. Människorna kommer inte göra det.

  Svara

Kommentera