På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Rådigt agerande och ingripande medaljerades under veterandagen

Jimmie Adamsson

HMK Carl XVI Gustaf utdelar medalj till Mats Svensson. Foto: Kristina Swaan

I dag måndag den 29 maj, Sveriges veterandag, tilldelades fanjunkare Mats Svensson Försvarsmaktens förtjänstemedalj i guld, utan svärd. Motiveringen till utmärkelsen löd enligt följande,

Fanjunkare Mats Svensson, Hörby, tilldelas Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld, utan svärd, för rådigt och skickligt ingripande, med stor sinnesnärvaro under pressade förhållanden, samt med stort personligt mod och fara för eget liv förhindrat en större explosion som kunnat utgöra en stor fara för personal i området samt orsakat stora materiella skador, i samband med olyckan på DNC, i Karlskrona 2016”.

I oktober år 2016, inträffade en mindre syrgasbrand vid påfyllning av dykflaskor vid Sjöstridsskolan i Karlskrona. Mats ådrog sig andra gradens brännskador på händer och lättare brännskador i ansiktet. Hans beslutsamma agerade förhindrade att fler skadade sig och därför tilldelades han i dag en medalj av HMK Carl XVI Gustaf.

– Jag är självklart stolt och hedrad över att ha tilldelats medaljen. Jag blir också oerhört glad över att Försvarsmakten uppmärksammar min insats. Det känns väldigt bra och jag är tacksam över att inte fler skadade sig. Syrgas är väldigt lättantändligt och även om det brann på platsen fokuserade jag på att ta hand om gasen just med hänsyn till att den kan orsaka enorma skador.

Jag agerade instinktivt och tänkte att det är bara att köra på, självklart har all utbildning och drillövning påverkat mitt agerande. Vi får inte glömma bort att det vi utbildas för oavsett om det är dykning eller annat så är det ofta riskfyllt, berättade Mats Svensson

Professionell personal

Marinchefen konteramiral Jens Nykvist var självklart på plats för att gratulera Mats till utmärkelsen men också för att hedra alla Sveriges veteraner.

– Jag är oerhört stolt över att marinen har så professionell och duktig personal vilket medaljeringen är ett fint bevis för. Det är extra roligt att Mats uppmärksammas under värdiga former som veterandagen är. Mats agerande är också ett bevis på att vi i marinen och Försvarsmakten bedriver bra utbildning där säkerheten går i första hand. Mats är verkligen värd medaljen och jag vill framföra min och marinens gratulationer, sa Jens Nykvist

Utöver medalj till Mats Svensson utdelades medaljer till,

Staffan Bartholdson, Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver, utan svärd,

Inge Haraldsson, Försvarsmaktens medalj för sårade i strid, i silver, med anledning av striden på Cypern 1967.

Alexander Sjödin, Försvarsmaktens medalj för sårade i strid, i silver, med anledning av striden i Afghanistan 2010.

Marinchefen konteramiral Jens Nykvist gratulerar Mats till medaljeringen. Foto: Kristina Swaan

Dagens fyra medaljörer. Foto: Kristina Swaan

Bataljon 52M, 1:a kompaniet 1:a pluton, tjänstgjorde tillsammans i Sinai under 1973-74 och hade en återträff efter 43 år. Foto: Kristina Swaan

Lång internationell historik

Svensk militär och civil personal har en lång historia vad gäller internationella insatser. FN:s första väpnade fredsinsats genomfördes år 1956-1967 i Suez och Gasa. Dåvarande generalsekreteraren Dag Hammarsköld var drivande i att utforma en resolution som ledde fram till denna FN:s första väpnade fredsinsats. Drygt en månad efter att beslut hade fattats, fanns en svensk bataljon på plats för att lösa uppgifter. Denna insats uppmärksammades särskilt i dag måndag den 29 maj, Sveriges veterandag och flaggdag från den 14 juli.

Marinen sänder de varmaste gratulationer till medaljörerna, alla veteraner och anhöriga.

 

Mj Kristina Swaan

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *