På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kustjägarna 60 år

Jimmie Adamsson

Kustjägarna 60 år

Kustartilleriorder nr 77 fastslog den 15 september 1956 att Kustartilleriet skulle inleda försöksutbildning av kustjägare. Det blev startskottet på en 60 årig framgångsrik verksamhet som skapat ett av Sveriges främsta militära förband. Med anledning av att 60 år förflutit sedan första årskullen ryckte in till kustjägarutbildningen genomförs ett jubileumsfirande den 17 – 18 september 2016 på Korsö.

Syftet med skapandet av kustjägarförband var att det på 1950-talet saknades en dimension i skärgårdsförsvarssystemet, en slagkraftig och snabbrörlig amfibiestyrka. Kustartilleriorder nr 77 fastslog att Kustartilleriet skulle inleda försöksutbildning av kustjägare. Den 8 januari 1957 ryckte den första kullen bestående av 85 utvalda in till KA1, Oskar-Fredriksborg. Efter positiv utvärdering gav dåvarande Överbefälhavare, general Swedlund, klartecken att bilda kustjägarförband som därefter utvecklats över tiden i takt med Försvarsmaktens behov. Från 1956 och framåt har fler än 5000 kustjägare utbildats

Sedan etableringen har utvecklingen under 60 år lett till ett alltmer flexibelt jägarförband. Amfibieförband verkar där vatten möter land och fungerar som länken mellan sjö- och arméstridskrafter. Amfibieförband har med olika vapensystem förmågan att verka i fyra dimensioner, i och under vattenytan, på land och i luften och kan därmed utöva kontroll över kustområden. Kustjägarnas motto är Mod, Kraft och Spänst.

– Mycket förändras över 60 år. Men något som inte förändras är Kustjägares sätt att ta till sig uppgifter och lösa dem, det spelar ingen roll om det är i civila jobb eller militära. Det som utmärker kustjägare då och nu är detsamma, enormt stark laganda, ledarskap och kamratskap som lever över decennier, säger Olle Neckman, ordförande för Förbundet Kustjägarna och Sällskapet Kustjägarveteraner.

 

För ytterligare information om Förbundet Kustjägarna och Kustjägarveteranerna:

Olle Neckman, ordförande, tel. mobil. 070-6607125

 

Besök även www.kustjagarna.se

Högupplösta historiska bilder finns att tillgå på begäran: Mårten Granberg, tel. mobil. 070-7640100

Sällskapet Kustjägarveteraner är en ideell kamratförening. Medlemmarna har som främsta uppgift att hålla kustjägarandan levande under ledorden tradition, stolthet och gemenskap. Förbundet Kustjägarna (FKJ) är ett specialförbund under Försvarsutbildarna.  

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *