På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Att vara OR eller inte vara

Jimmie Adamsson

I Försvarsmakten gäller olika rangordningsskalor för de olika personalkategorierna. Sedan 2009 har Sverige ett tvåbefälssystem, med officerare och specialistofficerare. Officerare börjar som fänrikar och de har möjlighet att nå hela vägen upp i den militära rangordningen, till graderna general eller amiral. För specialistofficerare gäller en annan skala av militära grader, där den lägsta graden är förste sergeant och den högsta regementsförvaltare eller flottiljförvaltare. Håkan Lindberg var tidigare officer (OF i texten) men har konverterat till Specialistofficer (OR).

Just den konverteringen och hur vi använder våra specialistofficerare, i Svenska Försvarsmakten, skiljer sig från andra nationer, vilket Håkan beskriver i texten nedan.

 

Jag har under våren tjänstgjort i OR8 befattning på det svenskledda FHQ:t som lett EUNAVFOR mellan Februari- början av Maj 2015 ombord på det Nederländska landstigningsfartyget Johan de Witt. Syftet med detta inlägg är att förmedla mina erfarenheter av att verka som OR i en internationell stab och lämna rekommendationer för framtida nyttjande av OR i multinationella staber.

Mina erfarenheter berör främst tre områden nämligen arbetet inom själva staben, hanteringen av OR från fartygets sida samt mina rekommendationer.

Den första erfarenheten som kan dras av både tjänsten på FHQ och besök vid OHQ är att antalet OF är betydligt högre än antalet OR. Detta tillstånd i staber bekräftades även av OR-kollegor från övriga deltagande länder utom Finland. Orsaken till detta är att OR i utländska staber mest hanterar uppgifter av sådan art att de normalt i Sverige hade hanterats av GSS. Den kompetensbredd vi har på specialistofficerare hade mycket få motsvarigheter bland de i FHQ återfunna nationernas flottor. Att arbeta i en så svenskdominerad stab medförde inga arbetsmässiga begränsningar men jag är starkt tveksam till att den bredd och nivå på arbetsuppgifter hade tilldelats mig i en icke svenskdominerad stab. Att erfarna svenska SO har kapacitet att hantera frågor på samma nivå som lägre OF står helt klart.

Något som är klart störande är uppdelningen i olika mässar. Att äta med sina kollegor är en klar social fördel. Då staberna är OF-tunga blir resultatet att de flesta i staben utom OR äter tillsammans vilket jag upplevde som mycket irriterande. En ytterligare social aspekt är den åldersskillnad som uppstår mellan en svensk OR6-7 och en utländsk dito. Huvuddelen av de svenska specialisterna borde om man enbart gått efter ålder mässat i Korpralsmässen och inte i Underofficersmässen där även undertecknad kände sig hyfsat ung trots att jag är inne på mitt 46:e levnadsår. Här är det viktigt vid framtida försörjning av multinationella staber att se till att de svenskar som skickas hamnar i ett socialt bra sammanhang

Vid en jämförelse mellan svenska Specialistofficerare och de underofficerare och underbefäl som fanns ombord framgår att vi är både yngre och vana vid en helt annan bredd av arbetsuppgifter än våra utländska motsvarigheter. Detta beror enl. mig på två saker nämligen vårt militära och framförallt vårt civila utbildningssystem. Att vi har de civila förkunskapskraven vi har till SO ger en stor skillnad gentemot den utländska kollegan med inget eller begränsat gymnasium. Detta i kombination med en bra officersutbildning och en flexibilitet i nyttjandet av personalen skapar en mycket bra kompetensbas för svenska SO. En kompetensbas som står sig väl mot utländska OF 1-2. Lägger man sedan till den kompetens som våra blivande OR 8-9 kommer att få genom HSOU kommer dessa att väl kunna utföra arbetsuppgifter på OF2-3 nivå. En sak till som skiljer mellan svenska specialistofficerare och utländska underofficerare är enl. min erfarenhet att många SO ser en vidareutveckling mot OF som ett naturligt steg i karriären, något som FM definitivt måste ta tillvara.

Vid diskussioner med de finska kollegorna (OR och OF) hade de samma syn på sakernas tillstånd som jag redovisat här. Denna syn är ytterligare en god anledning att tro att vårt fördjupade samarbete med Finlands Sjöstridskrafter kommer att bli mycket gott.

Slutsatsen är att vi har ett för svenska förhållanden mycket bra befälssystem som passar vårt samhälle. Att behålla samma skolkrav för SOU och OP/TA är mycket viktigt för att inte specialistofficerarna skall uppfattas som någon slags militär ”underklass” något som skulle inverka katastrofalt på rekryteringen samt att vi kan bemanna multinationella staber enligt följande principer

  1. OF 1-2 tjänster i multinationell stab kan besättas med erfarna OR 6/7 som konstitutioneras till OF 1 eller 2.
  2. OF 3 tjänster i multinationell stab kan besättas med erfarna OR 8/9 som konstitutioneras till OF 3.
  3. OR 6/7 tjänster kan besättas av erfarna OR 4/5.

 

Förvaltare Håkan Lindberg

Stabsofficer EUNAVFOR FHQ 19e rotationen.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *