På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Open Spirit avslutad

Jimmie Adamsson

Idag avslutades den multinationella minröjningsoperationen Open Spirit 2012 som under de senaste två veckorna genomförts i estniska farvatten . Under ledning av chefen för 42.minröjningsdivisionen med stab har våra minröjningsfartyg Kullen och Koster (med Vens besättning ombord), röjdykarfartyget Spårö, det franska minröjningsfartyget Sagittaire samt stödfartyget Trossö utgjort TU 359.01.03, en av fyra ”Task Units” i operationen.  TU 359.01.03 minröjningsuppgifter har fokuserats till norra angöringsleden till Tallinn, ett antal ankringsområden i området samt inre inloppsleden mot Tallinn.

 

Under Open Spirit 2012 har TU 359.01.03 identifierat 77 minor. 49 av dessa har röjts. Dessutom har 4 minor som identifierats under tidigare minröjningsoperationer i området sprängts. De minor som inte röjts har bedömts inte utgöra något hot eller har legat för nära marin infrastruktur. 194 minankare har identifierats. Det stora antalet minankare har medfört att 9 minlinjer har ompositionerats i underrättelseunderlaget. Därmed kan kommande minröjning i området ytterligare effektiviseras. Vidare har fartygen identifierat ett antal mintyper som inte varit kända i området.

 

Den svenska styrkans resultat har med råge överträffat alla förväntningar och är bättre än vad någon TU uppnått under tidigare genomförda minröjningsoperationer i Baltikum. God planering och ledning, taktiskt nyttjande av våra moderna minröjningssystem, underhållsfunktionerna ombord på Trossö och bra väder under hela operationen har varit framgångsfaktorer. Områdena har prioriterats av Baltic Ordnance Safety Board (BOSB), vilket också har haft en stor inverkan på resultatet.

 Men framför allt är det personalens kompetens och professionalism som varit avgörande för resultatet. Det var mycket tydligt när jag besökte förbandet i tisdags. Jag säger som jag sade då; Bra jobbat!

 

Jonas Wikström

Chef 4.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • Anders Silwer 26 maj 2012 22:59

    Marinkamrater

    Bra att ni lyfter fram marina insatser i närområdet. Minröjningen av de mycket stora mängder minor som finns i Östersjön är viktigt. Egentligen är det förvånande att inte fler fartyg blir minsprängda av alla minor som ligger kvar sedan världskrigen. Bra jobbat.

    Anders Silwer

  • Jan Thörnqvist 27 maj 2012 20:06

    Ett minst sagt häpnadsväckande och imponerande resultat efter två veckors minröjningsinsats med TU 359.01.03. Ni har tydligt visat att hela kedjan håller mycket hög kvalitet, såväl personal som materiel.Jag instämmer med föregående talare - Bra jobbat!

    Jan Thörnqvist
    Marininspektör

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *