På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

FMV inleder slutproven med korvett Visby

Jimmie Adamsson

 

Under hösten kommer FMV att lämna över de två första Visbykorvetterna i den slutliga versionen till Försvarsmakten. Men först väntar slutprov.

Ett flexibelt fartyg som kan anpassa sig till olika typer av hot och uppgifter och sedan ingripa med olika grad av styrka. Korvett typ Visby går snart i tjänst i Försvarsmakten med bland annat förmågor som undervattens- och ytstrid.

Närmast ska FMV genomföra funktions- och säkerhetsprov efter varvets slutförda installationer. Inför projektets slutliga leverans till Försvarsmakten ska FMV visa att korvetterna uppfyller ställda krav. Detta görs genom så kallade valideringsprov.

Stefan Svensson, är projektledare för fartygssystem på FMV, han är mycket glad över att provturerna har påbörjats enligt tidplanen för version fem.

– Vi fick nyligen sjövärdighetsbeviset för HMS Visby från Marinens fartygsinspektion. Det är ett kvitto på att fartyget är sjövärdigt, säkert och har en bra arbetsmiljö. Nu är det bara slutproven kvar.

Robot 15, helikopterlandningsplats och minröjning är några av de stora installationer som nu är på plats och kommer att testas, tester som kommer att ske tillsammans med Försvarsmakten.

HMS Visby har under våren varit på varv för installation av olika system, efter det rustades hon med allt från sängkläder till vapen. Sedan har driftsättning och vissa prov genomförts medan fartyget legat vid kaj. Och nu har alltså slutproven startat till havs.

–  Många inom projektet på FMV, i Försvarsmakten, på Kockums och övriga underleverantörer har lagt ned oerhört mycket möda och energi för att göra fartyget klart inför slutproven. Som projektledare kan jag bara tacka och bocka och konstatera att vi nått en viktig milstolpe för projekt Visby, säger Anders Nilsson, projektledare på FMV.

HMS Nyköping, den andra korvetten i version fem som FMV ska överlämna till Försvarsmakten, ligger nu i skrovhallen på Kockums varv i Karlskrona för installationer. I sommar väntar sjösättning, rustning och prov inför överlämningen i höst.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

2 kommentarer

  • The Mighty 11 juni 2012 15:30

    Äntligen! Hur mycket försenad är dessa korvetter? Oavsett när version fem skulle levereras när var det tänkt att de ursprungligen skulle levereras? Eller vad trodde man t.ex. 2007?

    • Bo Berg The Mighty 13 juni 2012 19:45

      Ursprungligen avsågs fartygen levereras 2003-2005. Denna uppgift är dock ointressant i nuläget då det avsåg korvetter med huvudfunktionen ubåtsjakt och minröjning. År 1999 beslutade regeringen om byggnation av en serie om sex fartyg med multifunktion, d.v.s. förmåga till ytstrid, ubåtsjakt och minröjning kombinerat på samma fartyg. År 2001 beslutades att reducera serien från sex till fem fartyg. Vid samma tidpunkt avtalade Försvarets materielverk och Försvarsmakten att slutleverans till Försvarsmakten skulle ske 2009. År 2009 levererades två fartyg till Försvarsmakten i version 4 för förbandsintroduktion och utbildning. För att kunna genomföra slutleverans behövde fartygen genomgå ytterligare kompletterande installationer där RBS 15 är det mest utmärkande systemet. Nuvarande tidsplan med leveranser under åren 2012-2014 har legat fast och utan ändringar sedan 2009.

      Bo Berg
      C PROD MARIN Mtrl

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *