15
Mar

Från helikopterdäck på Roald Amundsen

Anmäl kommentar Av:
i Amfibie, Avvecklade materielsystem, Besök, Cold Response, Korvett, Materiel, Nato/PfP, Pakistan
HMS Härnösand passerar i hög fart/Foto: Stefan Järkeborn FM

HMS Härnösand passerar i hög fart/Foto: Stefan Järkeborn FM

Jag fick möjligheten att delta på en så kallad DV-dag (Distinguished Visitors) under övningen Cold Response 12. Vi fick följa övningen först till sjöss ombord på den norska fregatten Roald Amundsen och sedan på Setermoens skjutfält. En mycket bra upplagd övning med många dimensioner på svårigheterna både taktiskt, operativt och klimatmässigt. Bra att våra förband får delta i dessa övningar.

HMS Härnösand och ett kompani ur amfibiebataljonen var plats i övningen. Vi började följa det marina scenariot från helikopterdäck på fregatten Roald Amundsen. Danska och norska fartyg och ubåtar syntes i fjorden mellan fjällen. Nordnorge var sådär lynnigt vädermässigt det kan vara, men DV-dagen var det mycket bra övningsväder. God sikt men dessemellan snöbyar. Under förevisningen kom HMS Härnösand tätt förbi Roald Amundsen i hög fart. En mäktig syn. Då blir man lite extra stolt som svensk. Ett kompani ur amfibiebataljonen ingick i övningen på land inom 191. mekbat. Tyvärr fanns inte de i samma dalgång som jag under besöket, så de får jag åka och träffa hemma på Berga.

Läs mer om Cold Response här.

Anders Silwer
Insatschef


4 Svar till Från helikopterdäck på Roald Amundsen

 1. Anonymus 15 mars, 2012 kl. 19:00 Anmäl kommentar

  Varför deltar inte Sverige med ubåtar i övningen?

  Svara
  • marinbloggen 15 mars, 2012 kl. 19:12 Anmäl kommentar

   Hej,

   Sverige, i likhet med andra nationer, väljer vilka övningar man ska delta i och med vilka fartyg. Den här gången passade det inte i planeringen att delta med ubåt.

   Mvh Jimmie Adamsson
   Informationchef
   3.sjöstridsflottiljen

 2. Perman 16 mars, 2012 kl. 11:52 Anmäl kommentar

  I artikeln ”Att dra fördel av naturen” på FM:s hemsida så nämns att korvetten Härnösand avfyrar en torped mot en fientlig fregatt i ett övningsscenario. Är Helsingborg och Härnösand nu certifierade för att använda torped?

  Svara
  • marinbloggen 16 mars, 2012 kl. 13:15 Anmäl kommentar

   Ja, korvetterna är godkända för torpedskjutning. Vid just detta tillfälle simulerades dock torpedskott, av rent praktiska skäl.

   Mvh Jimmie Adamsson

Kommentera