21
Maj

Göteborgsvarvet – i Mali

Anmäl Av:
i Afrika, FN, Mali
Taggar:

namnlöst-1-2

Klockan är fem på morgonen och det är en timma kvar till att matsalen öppnar och frukosten ska serveras. Utanför vakten på Camp Nobel står flera löpare, redo för att genomföra ett lopp som egentligen äger rum 500 mil norrut. Det är den 21 maj och om några timmar så går startskottet i Slottsskogen för årets Göteborgsvarvet. Delar ur malistyrkan springer de 21 098 m utanför Timbuktu istället.

Fortsätt att läsa →

20
Maj

De skapar förutsättningarna

Anmäl Av:
i Afrika, FN, Mali
Taggar:

namnlöst-1-21

Förbandets uppgift är att samla in information och skapa bra beslutsunderlag till Minusmas chefer.  Detta genomförs med våra olika spaningsgrupper som jobbar både på korta och långa avstånd i Mali och genom olika enheter på Camp Nobel som skickar efterfrågat underlag till Minusma. Allt arbete, både på fältet och på campen, är beroende av logistik i form av förnödenheter och sjukvård. Här är en film om förbandets personal som möjliggör att patrullerna kan genomföras.

/Gustav, PIO

11
Maj

En patrull med många intryck

Anmäl Av:
i Afrika, FN
Taggar:

namnlöst-1-3

Latritväg eller sandväg. Den hårt packade latritsanden är Timbuktus motsvarighet till asfalt och att ta sig fram på denna betyder hög hastiget och relativt bekväm körning. Sandvägarna erbjuder varken någon vidare hastighet eller bekvämlighet. Däremot ger sandvägarna en viss befriande känsla när det står föraren fritt att styra fordonet fram till slutmålet för dagen.

Vi lämnar nästan omedelbart latritvägen. Vi kommer varken se den eller Camp Nobel på ett tag. Skumpandes åker vi ut i öknen för att genomföra ännu en fjärrspaningspatrull.

Fortsätt att läsa →

04
Maj

Varmare blir varmast

Anmäl Av:
i Afrika, FN
Taggar: ,

termometer-1

Nu börjar det bli riktigt varmt i insatsområdet. Vid årsskiftet var temperaturen under dagtid motsvarande svensk högsommarvärme, runt 30-35 grader. Därefter har värmen sakta ökat och nu jobbar vi i en miljö med temperaturer strax under 50 grader i skuggan under dagtid.

Genom ett ökat vätskeintag och ett något långsammare arbetstempo hanterar förbandet sina uppgifter i den extrema värmen. Men visst är det kämpigt emellanåt, framförallt för en som precis kommit tillbaka från leave hemma i Sverige…

/Gustav, PIO

26
Apr

Supercampens vattenbil

Anmäl Av:
i Okategoriserade

160405_MALI 03_OP_137_gusdah02

Dagligen kör logistikplutonen runt på supercampens vägnät för att sprida ut det uppsamlade gråvattnet från Camp Nobels vattenverk. Gråvatten kallas det vatten som inte blir rent och som inte kan nyttjas på campen. De dagliga körningarna gynnar alla på campen.

– Alla blir glada av att vi kör med vattnet. Vi blir av med det, det binder sanden på vägarna och det medför att det inte dammar upp lika mycket av all trafik, något som våra kollegor som vaktar campen är tacksamma för, säger föraren Robert.

/Gustav, PIO