Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndighet

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndighet

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här
Officiell blogg

Den svenska FN-kontingenten i Mali består av ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till detta bidrag finns en nationell stödenhet för logistik (NSE).

  Det börjar skymma och en patrull gör sig redo för mörkret. En lämplig plats väljs ut för övernattning.

- Malis huvudstad Bamako ligger i södra delen av landet, precis intill floden Niger. Efter att regnet har fallit får staden ett mer tropiskt klimat och den annars sandfärgade staden blir grön, trots de moderna byggnaderna och den livliga trafiken. Då frodas gräset och träden sträcker ut sina blad. Precis som i Timbuktu, finns det svensk personal i Bamako som arbetar inom FN-insatsen MINUSMA.  

Den svenska malistyrkan blev nyligen inbjudet att delta i våra camp-grannars firande av deras 71:a självständighetsdag. Det var som brukligt en varm dag och redan på håll, när…

Tidigt på morgonen, mitt på dagen eller sent på kvällen hörs det över Camp Nobel. Ett surrande ljud som går upp och ner i frekvens. Slutade det? Nej, nu börjar det igen. Här på campen har vi vant oss vi ljudet av TUAV som värmer upp. Ljudfrekvensen ökar en sista gång och Örnen skickas iväg från sin ramp.

. Vanligvis står det löpträning eller styrka på träningsschemat men denna dag blev det annat inplanerat. Efter initiativ från förbandsprästen skulle det arrangeras volleybollmatch mellan Ghana och Sverige på supercampen.

  Malistyrkan fick nyligen besök av den svenska frilansjournalisten Katarina Höije. Katarina är baserad i huvudstaden Bamako men kom upp till oss i Timbuktu för att skriva om vår verksamhet. Hon följde även med ut på patrull där hon bland annat pratade med lokalbefolkningen om deras syn på vår närvaro.

Ghana har ett ingenjörskompani grupperat i Timbuktu. Deras främsta uppgift är att bygga ut den stora Supercampen där även den svenska Camp Nobel ligger. Landet Ghanas befolkning är till två tredjedelar kristen. På söndagarna genomför de gudstjänst, likt på den svenska campen. Dock i något annorlunda stil.

  Idag, fredag den 5 augusti, har det högsta sammantagna värdet vad gäller värmepåverkan uppmäts i Timbuktu sedan svensk militär FN-trupp kom hit. Men det handlar inte bara om plusgrader och ren solpåverkan.

I måndags medaljerades Mali 04:s logistikenhet och vaktgruppen vid ASIFU i Bamako. Det samma har skett i Timbuktu av viss personal. FN-medaljen för MINUSMA får man efter 90 dagar i missionen. Den utgör både ett minne av missionen och FN:s erkänsla för god insats.