På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ang regeringens besked om JAS

Webbredaktionen

JAS 39 Gripen C/D

Försvarsmakten redovisade den 1 mars i samband med budgetunderlaget myndighetens syn på stridsflygbehovet fram till år 2042.  Försvarsmakten framhöll att JAS 39 Gripen är det mest fördelaktiga alternativet. Dock behövs en uppgradering under perioden 2020-2030 för att systemet ska vara operativt relevant i framtiden. Försvarsmakten redovisade ett antal vilkor för en uppgradering, bland annat att det krävs minst ett samarbetsland och att det sker inom en fastställd objektsram.

Det är tillfredsställande att regeringen nu meddelar att en sådan utveckling kommer att kunna ske.

Försvarsmakten har inte detaljerad information beträffande de ekonomiska förutsättningarna i den presenterade planen och behöver genomföra en fördjupad analys av denna för att kunna bedöma vad regeringens besked innebär för myndigheten.

Jan Salestrand
Chef för ledningsstaben

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

8 kommentarer

  • andre 25 augusti 2012 11:47

    vad som inte är tillfredsställande är antalet :(

  • Daniel V 25 augusti 2012 12:37

    "Tillskottet" utgör inte ens en kompensation för inflationen. På ren svenska rör sig detta endast om ett sätt för regeringen att dupera allmänheten nu när försvarspolitiken börjar jäsa upp som en surdeg som riskerar att pysa över obehagligt nära nästa val. För att konstatera detta behövs ingen djupare analys endast procenträkning. Lägg till det att flygvapnets (iofs i dagsläget i stort sett obefintiga) förmåga i runda slängar kommer att halveras.

    Kallar man detta "tillfredställande" är man nog mest rädd om sin anställning.

  • Henrik 25 augusti 2012 13:23

    40-60 st? Det kommer säkerligen tyvärr att bli 40 st.

    40 st som ska täcka nordens till ytans, befolkningsmässigt och ekonomiskt största land och dessutom bli det minsta flygvapnet i Norden. Patetiskt är bara förnamnet.

  • Daniel V 25 augusti 2012 16:17

    Någon seriös analys av detta från FMLs sida kommer vi aldrig att få se i dagsljus. Analysen är solklar, detta kommer att kosta miljarder per år, pengar som måste tas ur verksamheten eller annan mtrl-anskaffning. Organisationshaveriet närmar sig med stormsteg. Det är nu myndighetschefen skall ta till sitt starka kort.

  • Johan 25 augusti 2012 23:28

    Ett jävla skämt

  • Anonym 26 augusti 2012 12:30

    Väldigt tråkigt att dom inte vidmakthåller en numerär av 100st gripen. Att endast tillföra 300 miljoner är ett tragiskt.

  • Björn Lundgren 26 augusti 2012 22:07

    Köp från "hyllan" till en lägre kostnad för att bibehålla förmåga till lägre kostnad har tidigare varit politiskt gångbart. Varför inte nu?

  • Daniel V 27 augusti 2012 01:51

    Björn: Enkelt, hyllan är väldigt dyr jämfört med Gripen, samt att en icke obetydlig del av pengarna återkommer till staten när man köper svenskt.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *