25
Aug

Ang regeringens besked om JAS

Anmäl kommentar Av:
i Ekonomi

JAS 39 Gripen C/D

Försvarsmakten redovisade den 1 mars i samband med budgetunderlaget myndighetens syn på stridsflygbehovet fram till år 2042.  Försvarsmakten framhöll att JAS 39 Gripen är det mest fördelaktiga alternativet. Dock behövs en uppgradering under perioden 2020-2030 för att systemet ska vara operativt relevant i framtiden. Försvarsmakten redovisade ett antal vilkor för en uppgradering, bland annat att det krävs minst ett samarbetsland och att det sker inom en fastställd objektsram.

Det är tillfredsställande att regeringen nu meddelar att en sådan utveckling kommer att kunna ske.

Försvarsmakten har inte detaljerad information beträffande de ekonomiska förutsättningarna i den presenterade planen och behöver genomföra en fördjupad analys av denna för att kunna bedöma vad regeringens besked innebär för myndigheten.

Jan Salestrand
Chef för ledningsstaben


8 Svar till Ang regeringens besked om JAS

 1. andre 25 augusti, 2012 kl. 11:47 Anmäl kommentar

  vad som inte är tillfredsställande är antalet 🙁

  Svara
 2. Daniel V 25 augusti, 2012 kl. 12:37 Anmäl kommentar

  ”Tillskottet” utgör inte ens en kompensation för inflationen. På ren svenska rör sig detta endast om ett sätt för regeringen att dupera allmänheten nu när försvarspolitiken börjar jäsa upp som en surdeg som riskerar att pysa över obehagligt nära nästa val. För att konstatera detta behövs ingen djupare analys endast procenträkning. Lägg till det att flygvapnets (iofs i dagsläget i stort sett obefintiga) förmåga i runda slängar kommer att halveras.

  Kallar man detta ”tillfredställande” är man nog mest rädd om sin anställning.

  Svara
 3. Henrik 25 augusti, 2012 kl. 13:23 Anmäl kommentar

  40-60 st? Det kommer säkerligen tyvärr att bli 40 st.

  40 st som ska täcka nordens till ytans, befolkningsmässigt och ekonomiskt största land och dessutom bli det minsta flygvapnet i Norden. Patetiskt är bara förnamnet.

  Svara
 4. Daniel V 25 augusti, 2012 kl. 16:17 Anmäl kommentar

  Någon seriös analys av detta från FMLs sida kommer vi aldrig att få se i dagsljus. Analysen är solklar, detta kommer att kosta miljarder per år, pengar som måste tas ur verksamheten eller annan mtrl-anskaffning. Organisationshaveriet närmar sig med stormsteg. Det är nu myndighetschefen skall ta till sitt starka kort.

  Svara
 5. Johan 25 augusti, 2012 kl. 23:28 Anmäl kommentar

  Ett jävla skämt

  Svara
 6. Anonym 26 augusti, 2012 kl. 12:30 Anmäl kommentar

  Väldigt tråkigt att dom inte vidmakthåller en numerär av 100st gripen. Att endast tillföra 300 miljoner är ett tragiskt.

  Svara
 7. Björn Lundgren 26 augusti, 2012 kl. 22:07 Anmäl kommentar

  Köp från ”hyllan” till en lägre kostnad för att bibehålla förmåga till lägre kostnad har tidigare varit politiskt gångbart. Varför inte nu?

  Svara
 8. Daniel V 27 augusti, 2012 kl. 01:51 Anmäl kommentar

  Björn: Enkelt, hyllan är väldigt dyr jämfört med Gripen, samt att en icke obetydlig del av pengarna återkommer till staten när man köper svenskt.

  Svara

Kommentera