På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Politiska förtroendeuppdrag?

Webbredaktionen

Som företrädare för en myndighet så brukar vi normalt sett inte ha anledning att blanda oss i den allmänpolitiska debatten. Men när Leif Pagrotsky, tidigare socialdemokratisk minister, på Twitter kommenterar utnämningen av Karin Enström till försvarsminister genom att fråga ”Militär som försvarsminister, när hände det senast? Var hände det senast i en demokrati?” så finns det skäl till att reagera.

Jag och flera med mig tolkar kommentaren som att Pagrotsky inte tycker att en demokrati kan ha en officer som försvarsminister. Om det är Pagrotskys uppfattning blir följdfrågorna många, Vilka andra yrkesgrupper ska uteslutas från möjligheten att göra politisk karriär och politiskt företräda egna kompetensområden? Kan t ex en jurist bli justitieminister eller en lantbrukare jordbruksminister?

Det vore bra om Pagrotsky tydliggör vad han faktiskt menar. Förhoppningsvis ser han inte några som helst problem med att en officer, eller tidigare officer, kan göra politisk karriär inom alla politikområden precis som alla andra yrkeskategorier. Om så inte är fallet, som hans kommentar indikerar, är det ytterst oroande och jag hoppas att det inte är en allmän uppfattning bland flera politiker.

Jan Salestrand
Chef Ledningsstaben & chef Högkvarteret

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

14 kommentarer

  • legionostra 21 april 2012 12:18

    Hej! Olof Palme var reservofficer/löjtnant i armén innan hans politiska karriär. Hur snabbt glömmer folk det.

    • Artilleristen legionostra 22 april 2012 10:00

      Saxat från svenska wikipedia:

      "Hösten 1944 ryckte Olof Palme in till kavalleriet, sjätte skvadronen vid Norrlands dragonregemente (K 4) inom Umeå garnison. Han började sedan aspirantskolan vid Livregementets husarer (K 3) inom Skövde garnison och blev efter några månader sergeant och i november 1948 fänrik i kavalleriets reserv. Sommaren 1955 genomgick Olof Palme en stridskurs för ryttartruppchefer, och blev på nyåret 1956 befordrad till löjtnant."

  • Johan Wiktorin 22 april 2012 00:40

    Väl uttryckt, Jan Salestrand!

  • jan-olov holm 22 april 2012 08:37

    Mycket bra Salestrand.Instämmer.
    Egendomligt och oacceptabelt från den från Pagrotsky denna gång.
    Väl rutet.

  • johan grahn 22 april 2012 10:44

    Jag väljer att ge bifall till Jan. En god vän till mig sade en gång vi är här för att försvara demokratin inte utöva den, det överlåter vi till våra folkvalda politiker. Nu har folket valt en representant som vigt sitt liv till försvar av demokratin Sverige. Dvs en officer i Sveriges försvar. Vore det rätt av av Leif att omyndigförklara såväl vår stadsledning som det svenska folket? Allt detta för att vinna några futtiga politiska poäng. Som jag ser det är det dags att sätta rätt kompetens på sätt förtroendeuppdrag, jag hyser goda förhoppningar om Karin Enström framgång såväl i Sverige som utomlands. Pagrotsky borde inte sparka på den hund som vaktar hans land mot yttre hotbilder.

  • Micke J 22 april 2012 12:27

    Instämmer med föregående insändare!
    Det är förunderligt att politiker som säger sig vilja stå upp för demokratin, själva verkar vilja förbjuda en viss yrkesgrupp att involvera sig i demokratin.

  • Patrik Lander 22 april 2012 13:42

    Fullkomligt hårresande att uttrycka sig som f d excellensen Pagrotsky. Beklämmande och genant.

    Naturligtvis hoppas vi på ett mer konkret uttalande av f d excellensen - där han förklarar det olämpliga i att ha sakkunskap om sitt fögderi.

    Bra och kortfattat svarat!

    Patrik Lander

  • Markus 23 april 2012 11:02

    @ Johan Grahn. Det svenska folket har inte valt henne, de har valt ett parti som valt företrädare som sedan beslutat om, utan det minsta tanke på det svenska folket, en försvarsminister. Hans uttalande kan bara omyndigförklara en regering som inte sköter sitt arbete på bästa sätt.

    • johan grahn Markus 23 april 2012 17:52

      @ Marcus. Det gläder mig att se att du kritiskt granskar sånt som skrivs. Du har förstås helt rätt. Jag brukar dra liknelsen med den Postanställda som får en ut skällning av en kund för att Postkontoret har för dåliga öppettider. Han svarar då skyll inte på mig, skyll på svenska folket för det var ni som ville ha det så. Hurså undrar det arga kunden? Jo, svenska folket ville privatisera posten. Nej det har jag aldrig röstat om?! Jasså, nåväl de som röstade i valet fick en representant som fattade ett beslut å deras vägnar. Det är nyval om tre år... Där snackar vi dåliga öppettider. Kanske bäst att passa på nästa gång medan du har chansen att göra din röst hörd. Politiken är öppen för dig med om du vill kandidera. Jag är säker på att du skulle hitta en bra lösning på många svåra frågor med.

  • Micketheone 24 april 2012 21:19

    Aldrig fel med en minister som faktiskt har erfarenhet, kunskap och kompetens inom det område man ansvarar för. Fler ministrar "bör" anamma detta.....

  • Mats 25 april 2012 23:08

    Pagrotsky har även glömt Mikael Odenberg RO/Mj Amf1.Försvarsminister 06-07

  • Nicklas 26 april 2012 11:45

    Skulle vara väldigt intressant med en replik från Pagrotsky. Synd bara att det sker en defensiv tystnad när han inser att han inte bara var lite fel ute utan tom väldigt fel ute.
    Som många föregående talare instämmer jag i att det känns bra med en FöMin som faktiskt vet vad hon talar om.

  • ulf 2 maj 2012 19:29

    Han är även dåligt påläst. Italiens försvarsminister är amiral i flottan.
    Italien bör väl betraktas som en demokrati trots allt. fast jag vet iofs inte pagrotskys defintion på demokrati. se artikeln nedan.

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/italy/9231770/Italy-cuts-the-size-of-its-army.html

  • Kavallerilöjtnanten!! « Brezjnev's Blog 5 maj 2012 09:15

    [...] när hände det senast? Var hände det senast i en demokrati?” som bland annat berörts på blogg.forsvarsmakten.se kan man intressant och lätt läsa om den socialdemokratiska ikonen Olof Palmes bakgrund på [...]

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *