13
Apr

Kultiverade kadetter!

Anmäl kommentar Av:
i Robot, Skövde, Stockholm, Tävling och mästerskap
Kadetter i mässdräkt på Kungliga Operan. Foto: Kd Julia Hultberg

Kadetter i mässdräkt på Kungliga Operan. Foto: Kd Julia Hultberg

På tisdagen pryddes Kungliga Operans salonger av tretton kadetter iklädda stor mässdräkt då de var på besök för att se den berömda operan Carmen.

Sedan premiären i Paris 1875 har operan Carmen spelats oändligt många gånger på stora scener världen över. Skriven på franska av Georges Bizet handlar den om drömmen om Spanien, ett land som kompositören, ironiskt nog, aldrig själv besökte.

Historien handlar om Carmen som jobbar på en tobaksfabrik mitt emot en soldatbarack. Hon förälskar sig i en av soldaterna ifrån armén, men när han måste infinna sig för tjänst i tid och otid blir Carmen tillslut otålig och går vidare. Hon faller för en tjurfäktare lika flyktig och temperamentsfull som Carmen själv. Soldatens avundsjuka går dock inte att råda bot på och operan slutar väldigt tragiskt med mord och tårar.

Kungliga operans nutida tolkning av operan gav huvudkaraktärerna sådana attribut som skinnjackor, jeans och rosa tyllklänningar istället för de mer klassiska rödsvarta flamencoliknande klänningarna och matadorens typiska mönstrade klädsel. En intressant tolkning även om undertecknad föredrar det mer klassiska stuket. Hur som helst var musiken och sången underbar och med klassiska låtar som alla känner igen blev det en riktigt trevlig och rolig kväll för oss kadetter!

Att studera på Militärhögskolan lär oss mycket om militärt ledarskap och akademiska studier, men att även på fritiden lära oss mer om Stockholm och utöka vår allmänbildning är både roligt och utvecklande!

Många kadetter på skolan känner redan Stockholm som sin egen bakficka, medan andra som kommer från övriga delar i landet kanske inte riktigt känner sig hemma här än. Därför tycker jag att det är mycket viktigt att vi Stockholmskännare tar med våra kadettkamrater ut på stan och, om än för en stund, bort från Karlbergs trygga tillvaro så att de kan bygga sin egen (förhoppningsvis positiva) bild av Stockholm.

Kd Helena Bergström


5 Svar till Kultiverade kadetter!

 1. Jonas 2 maj, 2012 kl. 05:16 Anmäl kommentar

  Sådant blir man glad av! Bra och klokt! Att blivande officerare dessutom ser vikten av den klassiska bildning som man inte helt självklart får med sig från den svenska skolan är också viktigt.
  De civila besökarna lär ha berättat hemma och på arbetet etc. om detta.

 2. Astrid 18 april, 2012 kl. 02:27 Anmäl kommentar

  Kul att vi har blivande officerare som är så pass intresserade av våra kulturarv i Svergie! Ser fram emot att jobba med er i framtiden!

  Sg. Amtén
  Stabssamordnare FöMus

 3. Thess Slottsbibliotekarie 15 april, 2012 kl. 12:54 Anmäl kommentar

  Det var lite det som var tanken med besöket, förutom då att vi ville kultivera oss lite.
  Kan ju säga att det var inte en gång vi fick frågor som: ”Ursäkta jobbar du här?” ”Ursäkta, vart ligger toaletten” osv. Men det var även många, framförallt äldre, som kom fram och berömde oss och pratade gamla militärminnen, alltid lika roligt!

 4. FC1/BA01 14 april, 2012 kl. 06:21 Anmäl kommentar

  Kan bara hålla med Wiseman. Bra initiativ!

 5. Wiseman 13 april, 2012 kl. 09:57 Anmäl kommentar

  Värdet av att militär personal vistas i uniform i normala samhället går inte att nog betona – framförallt nu när värnplikten försvunnit och allt färre kommer i kontakt med Försvarsmakten.

  Mycket bra initiativ av kadetterna!

Kommentera