På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Inför påmönstring och din utbildning ombord.

Allmän information till dig som skall genomföra utbildningsperiod ombord HMS Gladan eller HMS Falken.

Vid all tjänstgöring utanför Sverige skall varje elev utöver persedlarna nedan även medföra giltigt pass och giltigt Europeiskt sjukförsäkringskort. Enklast beställer du kortet på försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se (http://www.forsakringskassan.se/privatpers/utomlands). Dessutom skall kopia på godkänt Hälso/sjö-intyg medföras eller motsvarande läkarintyg för civila. https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Ombordanstallda/Sjoman/Lakrarintyg-for-sjofolk/

Kontaktuppgifter

När fartyget är förtöjt går det att nå vakthavande officer på telefon: HMS Gladan 0766-492 006/HMS Falken 0702-092400. Vid övriga tider kontaktas skonertdivisionen via Sjöstridsskolan. (SSS)

http://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/sjostridsskolan/kontakt/

Vid akuta fall när fartyget befinner sig till sjöss kan anhöriga ringa: 08-778 95 50 (Vakthavande befäl vid Marinens Taktiska Stab) de kan alltid nå oss via militära sambandsmedel.

För era anhöriga, vänner och bekanta kommer det under perioden var möjligt att följa verksamheten ombord via gladan och falkens blogg eller via Instagram. Uppmana gärna era anhöriga att lämna kommentarer på resebreven. Är det något som är lite privat så kommer det inte publiceras utan lämnas som ett ”telegram” till mottagaren. Märk då kommentaren med ”privat”.

Specifik information till dig som skall genomföra utbildningsperiod som Kadett eller FSjU-elev

Utrustning

Nedan följer en packlista för dig som kadett/FSjU elev. Under utbildningsperioden kommer fartyget att tillhandahålla sjörock och sjöbyxa (fartyget kan ej garantera exakta storlekar) samt kortbyxa, kniv och sängkläder för personligt bruk ombord. Då ditt stuvutrymme för persedlar är begränsat bör du tänka igenom din packning noga. Prioritera militära persedlar efter säsong och tänk på att det kan vara blött och kallt på havet även om det är sommar. Det är tillåtet att använda civila stövlar ombord.

Civila kläder/underställ medtags enligt eget bedömande och medtagna väskor skall vara av mjukt material, således inga hårda resväskor. Möjligheter att handtvätta samt torka kläder finns ombord.

Vad? Rek. Antal FSjU (2v) Rek. Antal Kadett (4v)
Bärsäck 2000 1 1
Sjöarbetsjacka 90 lätt, blå * 1 1
Sjöarbetsbyxa 90 lätt, blå * 1 1
Skaljacka 08, blå ** 1 1
Skalbyxa 08, blå ** 1 1
Tröja 90, blå 1 1
Båtmössa 1 1
Fältskjorta 90, blå 2 3
Sjöstridskänga 93 1 1
Stridshandske 2000, alt. Egna varma handskar 1 1
Byxbälte, blå 1 1
Ankelsockor, svarta 5 5
Knästrumpa, stålgrå 3 5
Kort kalsong, alt. Trosa & BH 5 5
Långkalsong 2 2
Lågskor, svarta ev. Klack/Ballerina om kjol medtages (C1) 1 1
C1 Kavaj/Bussarong 1 1
C1 Byxa/ + ev. Kjol 1 1
Skjorta vit/Skjorta blåkrage lång ärm 1 1
Skjorta vit/Skjorta blåkrage kort ärm 2 2
Slips/Råbandshalsduk 1 1
Skärmmössestomme/Rundmössestomme 1 1
Mösskulle vit/blå (beroende på säsong, geografisk plats) 1 1
T-shirt, blå 3 5
Badlakan fr, grön 1 1
Idrottskläder 1 1
Idrottsskor 1 1
Solglasögon 1 1
Badkläder 1 1
Hjälmunderlag 90/Egen varm mössa 1 1
Hygienartiklar + ev. personliga läkemedel
Förstaförband 1 1

 

* Alt. Sjöstridsjacka 93/sjöstridsbyxa 93 beroende på årstid, geografisk plats etc. båda alternativen får tas med om så behagas

** Alt. Regnställ 90, båda alternativen får tas med om så behagas

Det är tillåtet att ta med mer kläder utöver vad denna packinstruktion innefattar, efter eget huvud. Den begränsande faktorn är ditt skåp/din lådas storlek. Ett riktmärke att gå efter när du packar är en lagom full bärsäck 2000, alltså inte sprängfull och inte luftig. Utöver det kan ett mindre handbagage tas med, ca persedelpåses storlek.

Fartyget ersätter ej persedlar vid förlust eller skada.

Specifik information till dig som skall genomföra utbildningsperiod ombord  som sjöfartsgymnasie- eller sjövärnselev

Utrustning

Nedan följer en packlista för dig som ska tjänstgör ombord genom sjöfartsgymnasium/sjövärnskårens försorg. Under utbildningsperioden kommer fartyget att tillhandahålla en grunduppsättning av militära persedlar som är avsedda för personligt bruk och lämpliga för tjänsten ombord. Utöver dessa persedlar finns en förteckning på utrustning som ni bör ta med er samt en förteckning över sådant som är bra att ta med.

Då stuvningsutrymme för persedlar är begränsat bör du dock tänka igenom din packning noga. Prioritera persedlar efter säsong och tänk på att det kan vara blött och kallt på havet även om det är sommar. Det är upp till eleven själv att bestämma om eleven föredrar att ta med egen utrustning såsom seglarställ och gummistövlar, (civilt seglarställ och civila gummistövlar är tillåtna ombord).

Civila kläder medtags enligt eget bedömande och medtagna väskor skall vara av mjukt material, således inga hårda resväskor. Möjligheter att handtvätta samt torka kläder finns ombord.

Fartyget ersätter ej persedlar vid förlust eller skada.

Packlista sjöfartsgymnasium/sjövärnskåren

Följande utrustning bör packas med:

5 st, Underkläder

2 st, Handduk

1 st, Varm mössa

1 par, Löparskor

Idrottskläder

Hygienartiklar och eventuella personliga läkemedel

Följande är bra att ta med sig:

Stövlar

Varma handskar

Solglasögon

 

Välkommen ombord!

 

Skonertdivisionen står för och levererar högklassig sjömanskapsutbildning som är både uppskattad och efterfrågad. Som elev på segelfartyg lär du dig framför allt att både uppskatta och respektera de naturkrafter som vind och hav utgör. Under skiftande väderförhållanden och genom både praktisk och teoretisk utbildning får du lära dig vad det innebär att vara till sjöss och de situationer som kan uppstå. Att äta, bo, sova och arbeta i ett begränsat utrymme kan både vara fysiskt ock psykiskt krävande och ger värdefulla erfarenheter.Här är ett axplock av lektioner och verksamhet:

På bild 1 ser ni det andra momentet i fallrepsknopen. En av de många knopar som ingår i elevtampen som är ett prov på kunskap och färdigheter i sjömaning. Utöver elevtampen så har vi lektioner i knopar som vi använder dagligen, block och talja och olika sorters tågvirke.

På dina vakter ombord så kommer du att få vara med och navigera(Bild 2). Vaktchefen leder skepparna och utbildar på de olika instrument och system vi har ombord för navigering. Allt från logg, sjökort och kompass till radar, GPS och digitala sjökort. Här är du även med i seglingen och får lära dig grunderna i seglingsteori så att du senare i utbildningen kan pröva dessa genom att mer självständigt planera och segla båten.

Övriga poster som förfångas på din vakt är: att stå till rors(Bild 3), vara utkik och glasvakt som även går maskinrond. Dessa poster besätts dygnet runt och är stommen i framförandet av fartyget. Posterna avlöses med jämna mellanrum så att alla får sova, äta och ha lektioner.

När du inte står post på din vakt så finns du tillgänglig för skepparen (båtsman) som leder arbetet på däck(Bild 4). Han sätter dig i arbete med att sätta och bärga segel, skota och ordna seglen när vi till exempel vänder genom vind. Detta medför arbete såväl på däck som i masttopparna. Du genomför även matrosarbete som inte är specifikt för segelfartyg så som ankring och losskastning från kaj.

Till sjöss finns det många ord och termer som du som sjöman behöver kunna, allt från styrbord och babord till flyn och lusplattingar. För att framföra fartyget säkert så måste du lära dig de nära 80 olika tamparna vi har ombord.

Väl framme vid målet så är det dags att förtöja. En båt är ju inte vackrare än dess besättning är flitig. Som den stolte sjöman du är så vill du visa upp ditt fartyg från sin bästa sida.