Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 171113

Jacob Nelander Fagerberg

Tjena!

Hampus Malmborg här ska berätta lite om min dag och vad jag tycker om resan. Min resa började med lite spya och illamående. Men det kunde inte bli sämre efter det i alla fall så man får tänka positivt! Jag är väldigt glad och tacksam att jag fick chansen att följa med på denna resa som en gymnasieelev! Det är en utmaning att vara på HMS Gladan och det är jag glad över för att jag gillar att utmana mig själv och se hur mycket jag tåler.

När jag först kom till båten var det mycket att ta in som då var teori och det är inte min största egenskap att lära mig saker på vill helst göra något praktiskt då lär jag mig bättre. Men sen när vi kom ut på sjös så började min resa inte så bra eller roligt, jag blev väldigt sjösjuk och spydde upp nästan all vätska som finns i kroppen ;). Men man fick tänka positivt att det inte kunde bli sämre efter det bara gled det på bra.

Tamp-Provet var ett prov man skulle klara för att få permission till Madeira och det gick man här på däck och öva, öva och öva tills det satt att man kunde Stormasten tampar i alla fall. Vi kom fram till Madeira och på köpet till att vi kom fram så gick det en bakterie runt på båten som kallas maginfluensa som då skulle såklart pricka mig. Jag mådde skit dom två första dagarna och fick göra Tamp-Provet lite sjuk. Men det gick galant och fick 8/10 som då var godkänt så det gjorde så jag mådde lite bättre i alla fall.

Nog med min resa låt mig berätta om min dag. Dagen började med att vi skulle åka på en guidad resa upp till toppen av Madeiras toppar Första stoppet var väldigt fin. Det var en utkiksplats 800 meter i luften med en liten plattform som var gjord av glas man kunde gå ut på och titta rätt ner mot havet. Man fick en utsikt över hela sjösidan av Madeira. Andra stoppet var en bergstopp som var ca 1100 meter upp i luften och på det berget var ett hotell man kunde stanna på och då vaknar man med en utkik ner för hela berget som lede till en dal kan man säga med en by längst ner i dalen. Den byn åkte vi till sen efter detta stoppet och då var det bara ett snabbt stopp som man kunde sträcka benen eller vad man än ville göra på 15 minuter.

Stoppet därpå kom vi till en pulka attraktion som var att man blev knuffad på en sorts stol för 2 personer att sitta i och så stod det 2 stycken som jobbade där och styrde en ner för en backe som var 2 kilometer lång som då, jag glömde säga var hela tiden på en vanlig väg där det körde bilar och allt annat. Sen var det hemåt som gällde efter det stoppet. Detta var min lilla tid att ge er från min resa tack för denna gången ha det bra HAAAAAAAAAAJ!!!!!

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Nina malmborg 13 november 2017 12:48

    Åh så roligt att läsa om er fantastiska resa och underbara bilder!!saknar dig men är så glad att du fick denna chansen!!
    Puss och kram och trevlig segling

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *