Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 171110

Jacob Nelander Fagerberg

Ohoj!
Än gryr dagen i Funchal och folk börjar bli människor igen. Nu är det äntligen dags att få sätta en fot i land och få möjligheten att sova mer än fyra timmar i stöten. Men innan detta skall verkställas är det lektioner och tampförhör ombord i dag. Nu ska besättningen lära sig att förtöja (i lugnare takt än igår) och kasta kasttåg (tamp med vikt på kaständan som ser till att man får iland förtöjningsgodset).

Efter en utsökt lunch som alltid ombord på Gladan gör besättningen samling på trossdäck för tampförhör. En och en går man upp och fram till antingen 2.a skepparen eller 3.e skepparen. –”2.a skepparen, 432 Svensson anhåller om att få genomföra tampförhör på förstation ombord på HMS Gladan”, –”Beviljas”. Halva besättningen tillhör antingen förstation eller storstation, sen kommer det ju fler underkategorier även där så som förtoppsgast, stortoppsgast, pekgast, skansgast, backsgast. Nu gäller det att sätta 8 av 10 tampar på sin station för att bli godkänd.

Sedan stundar permissionsuppställning och babordsvakt går vakt. Men även om man tillhör babordsvakt finns möjligenheten att kunna gå i land och köpa sig en glass eller vad man nu vill göra. Själv tog jag mig en promenad på stan och strosade runt bland dom branta gatorna i Funchal.

I skrivande stund är klockan 03:37 lokal tid, jag går vakt till 05:00.

GMY 432 Svensson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *