Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 171109

Jacob Nelander Fagerberg

Just nu ligger vi till kaj i en hamn i Funchal, trots att det egentligen inte ingick i planen. Vi startade dagen med storstädning. ”Rent skepp” som det kallas är en viktig rutin här ombord, där vi genomför en storstädning av hela fartyget. Det pågick under hela förmiddagen, och en bit in på eftermiddagen. Städningen fick dock ta en paus, då vindarna bestämde sig för att liva upp stämningen. Egentligen skulle vi fortfarande ligga till ankars, men vi började dragga (ankaret började flytta på sig) på grund av den hårda vinden. Det ledde då till att vi fick göra oss redo för i stort sett vad som helst, antingen kunde vi ankra om, eller så kanske vi skulle ut till havs igen för att flytta på oss. I en sådan situation kan vi inte riktigt förutspå vad som kommer att hända, eftersom det är många faktorer som spelar in.

Vi är alltså några dagar tidiga hit och under resten av veckan väntas, för vissa efterlängtad, permission för besättningen. Av det vi hittills sett av Funchal är det en mycket vacker stad, speciellt nattetid då hela staden lyser upp i ett gyllene sken. Vädret är fortsatt fint, och vi går i shorts samt t-shirt igen. Hörde att det var lite kyligt i Malmö häromdagen, det ryktades om cirka -4*C men vi kan inte bedöma sanningshalten i det…

Vi vill passa på att hylla byssan ombord, som levererar förstklassig mat till oss varje dag, trots att omständigheterna inte är så förmånliga med vågor och dylikt.

(Erik Wallin)

Jag vill göra en hälsning till min flickvän Mathilda i Stockholm, saknar dig och resten av familjen enormt mycket! Puss och kram älskar dig!

(Ellen Eriksson)

Jag vill idag specifikt hälsa till min mormor, och givetvis resten av min familj också. Jag hoppas att ni har det bra där hemma, och att Tindra håller ställningarna tills jag kommer hem.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *