Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 171108

Jacob Nelander Fagerberg

Bloggdags. Nu med stillaliggande tangentbord.

Tisdag den 7 november 2017 och vi har slutligen nått fram till Madeira. Vi lade ankaret i sjön under eftermiddagen.
Redan under gårdagskvällen började diverse sjöfåglar synas runt fartyget. Ett sorts glädjebesked i den tidvis hårt rullande sjön. Senare under natten skymtades en fyr vid horisonten och viss uppsluppenhet spred sig hos vaktgänget. Det är kul att vara till sjöss men sömnbrist och det konstanta rullandet tar på krafterna. Från det att fyren skymtades till dess att land faktiskt syntes dröjde det ytterligare en timme. Därifrån var det sex timmar till innan vi anlöpte Madeira. En fantastisk syn där ön reser sig ur havet med sina vassa, branta klippor, grön likt en torr oas i en vattenöken.

En konvoj om fyra pilotvalar hälsade oss vid inloppet, en välförtjänt belöning för de som varit sjösjuka och sedan återuppstått med förnyad kämparglöd. Tack för det.

Värt att nämna är att klockan nu är 22:33 och vi håller ankarvakt iklädda kortbyxor. Det är lite betungande såklart men någon måste ju göra det.

Innan ankarvakten drog igång öppnade Gladans bio upp för lite filmkväll. Det bjöds på Cola och markan öppnade upp och det sista godiset tog slut. Filmen som visades var ingen mindre än S/S Martha! Filmen var lika mycket nöje som utbildning i hur vi INTE ska uppträda till sjöss. Som tur är har nyckelbesättningen på Gladan gjort ett mycket bra jobb i att utbilda oss, så risken är minimal.

När brevet nu avslutas 00.30 är temperaturen i luften och vattnet densamma, 23 fina grader.

Resebrevet är författat av:

224 Malmsten

222 Nilsson

Jag vill skicka iväg en hälsning till min kära familj och sambo. Jag saknar er och hoppas att ni inte fryser allt för mycket hemma i Sverige! Ses snart! /My

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Tove 8 november 2017 15:42

    Härligt att läsa er blogg och få reda på vad ni gör! Önskar er alla en trevlig resa!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *