Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 170708

John Samuelsson

Vi började den 6/7 med att vakna upp tidigt 06:30! Babord hade haft vakten från 04:00 till 08.00 så dem var redan uppe. Det är en jobbig känsla man får när man blir väckt och knappt har sovit någonting på natten, men som tur är är vi alla lika trötta och slitna. Det bästa med vakten är nattskaffningen. Den lilla varma maten vi får innan man ska gå på vakt gör alla glada och den värmer en helt inombords när man ska klättra upp i masten mitt i den kalla natten när det blåser och vågorna är stora. När alla hade gått upp och ätit frukost blev vädret bara bättre och bättre! Det var klar blå himmel och plattvatten som Sekonden kallar det.

Under förmiddagen var vädret jätte bra, klar blå himmel och tillräckligt varmt för att kunna gå i shorts. Vi ställde upp vid stor luckan och Sekonden förberedde oss för att ha en lektion nere i trossbotten, vilket kändes konstigt när det var så bra väder. Vi satte alla oss ner och var beredda med anteckningsblocken. Geometri berättade han att vi skulle ha, men plötsligt utbrast han att han bara skojade och att vi skulle har roliga lekar och tävlingar. Vi alla gick upp på däck och skulle tävla i fyra olika delar, kvartersvis. Första delen var att tre personer från varje kvarter skulle knyta två knopar, andra delen var att vi skulle kasta kasttåg in i en frälsarkrans (livboj) tredje delen var att vi i hela laget skulle följa en tamp utan att släppa taget, fjärde och sista delen var att vi skulle gissa en massa låtar från olika filmer. För vårt lag gick det inget vidare, men det var riktigt kul och det kändes som om det förhöjde vårt sammararbete inom vårt kvarter. Efteråt fortsatte vi att förfånga poster.

Förmiddagen därpå kom vi tillslut fram till Visby där Almedalsveckan var i full rulle. Det blev permission för de flesta, vilket gav tillfället för många att utforska den gamla delen av staden. Mest populär var ändå glassaffären som låg närmast hamnen där många av eleverna gjorde ett stopp innan man gick vidare i sökandet av andra sevärdheter.

Idag blev den sista dagen på Visby som avslutades med en förmiddags permission innan det var dags att lämna vackra Visby. Eftersom vi ska vara tillbaka till Göteborg på tisdag bestämdes det att vi skulle gå för motor fram till att vinden vänder sig till våran fördel. Vi har haft en lektion under dagen om hur man fungerar i en besättning som bäst med diverse gruppdiskussioner. Det uppskattades väldigt mycket då man ibland glömmer bort att reflektera över hur små men viktiga detaljer kan få stor effekt när man bor i samhället HMS Falken.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *