Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 170701 *Tall Ship Race

John Samuelsson

Nu sitter vi, Reihammar och Skoghag, ombord på Falken för att uppdatera bloggen. Vi har nu kommit fram till Halmstad efter att vi tidigt torsdag morgon lossade ankaret strax utanför Öckerö. Denna första sträcka blev för de flesta ombord deras första seglarupplevelse ombord på en skonert. Vi hade tur med vindarna vilket resulterade i att vi kom upp i en hastighet av 11 knop, det gjorde att vi kom fram till Halmstad relativt tidigt.

Väl framme i Halmstad fick vi användning av den förtöjningsexercis vi utövade i onsdags, och förtöjningen gick väldigt smidigt till. Samarbetet har blivit bättre ombord efter bara några få dagar och eleverna känner sig mer säkra på tampar och orderterminologin vilket har varit ett resultat av lektionerna. Anledningen till att vi är i just Halmstad är för att Tall ship race utgår härifrån och Falken ska vara ett av startskeppen som tillsammans med ett annat fartyg ska utgöra startlinjen för den första delsträckan av tävlingen.

Tall ship race har anordnat en mängd olika aktiviteter på kajen för besökarna, till exempel konserter, foodtrucks och olika tävlingar. Vid kajen ligger en mängd olika skepp från hela världen och de flesta har open ship vilket betyder att man får komma ombord och kolla runt.

Just nu håller resten av elevbesättningen på med gör oss redo för open ship genom att fixa fint med de sista. De innebär att vi putsar upp mässingdetaljerna, rättar till kvajlar, skrubbar däck och städar trossbotten.

Senare i dag ska vi även vara med i det traditionsenliga crew parade där alla besättningsmedlemmar från samtliga fartyg deltar i en parad där man på ett roligt, innovativt sätt ska väsnas och synas så mycket som möjligt. Eftersom att Falkens besättning förra året vann så känner vi oss alla spända och förväntansfulla inför denna tävling.

Vi ligger kvar här i hamnen tills måndag då vi tillsammans med de andra fartygen seglar ner till Trelleborg där starten för tävlingen går.

Tack för oss!

/311 Reihammar och 321 Skoghag.

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *