Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

70 års Jubiléum (från HMS Falken)

Linus Grann

Fredag den 9 juni

Efter gårdagens avmönstring av de flesta kändes det relativt tomt på trossbotten när purrningsbandet började spela. Med 3 tappra rekryter, som nu räknas som jungman, kvar var det inte mycket liv och rörelse. Dock förändrades det snabbt när hela nyckelbesättningen kom ner och vi åt frukost tillsammans.

Dagen startade med att fixa till de sista detaljerna inför Gladan och Falkens 70 års jubileum som skulle firas genom open ship, MC (Marinchef) mottagning och sedan en dagssegling för gamla fartygschefer och liknande. Vilket innebar putsning av mässing, en del rengöring och ännu mera putsning. Sedan var det dags att byta om till mer presentabla kläder i form av C1an, aka Kalleanka dräkten.  Efter vi fixat till oss lite började gästerna anlända. Vi på Falken hade en vadslagning om hur många besökare som skulle komma, vilket köksmästaren vann då det kom hela 320 gäster! Så det riktigt många under open ship, både bekanta till oss på fartyget och turister som råkade ramla ombord. Open ship varade till kl 1500, därefter började vi fixa inför Marinchefens mottagning. Kan säga att snittbordet som presenterades inte var att leka med. Enligt många säkra källor blev mottagningen en succé, FC Gladan och Falken fick ta emot 70 års jubileumssköldar av både Marinchefen och insatschefen. När vi efter mycket om och men fått av all gäster runt 1800, öppnade open ship än en gång. Denna gång med en aning mindre antal besökare, vilket inte gjorde så mycket då det tidigare under dagen kommit så mycket. De sista besökarna lämnade fartyget runt 20.30 och efter det påbörjades återställaningen av de soltak och tampar som satt uppe. Efter en hel dags jobb och slit var det otroligt skönt att få ta av sig finskorna och sätta sig ned och bara vara innan det var dags för bingtjänst. Välbehövd bingtjänst kan jag säga då vi idag kastar loss för dagsseglingen, som vi sedan kl 0700 imorse har förberett inför. Vilket gör att jag nu inte hinner skriva så mycket mer då jag behövs ute på däck. Förhoppningsvis hinner vi skriva en uppdatering senare idag om hur dagen har gått!

Hälsningar,
Larsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *