Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 170419

Linus Grann

Dag 10, 00:30

Nu har det gått ca en och en halv vecka av denna spännande resan. De två senaste dygnen har vi varit på väg från Madeira och är på väg mot Azorerna, det är ungefär beräknat att vi ska vara framme som tidigast på lördag.

Hittills har resan för mig varit till största del underbar samtidigt som den har varit krävande av alla sorters uppgifter. Vi har fått lära oss väldigt mycket om seglen och vad de olika tamparna gör på de olika seglen. Vaktposterna var svåra att hålla koll på men det börjar gå lättare och snart sitter allt förhoppningsvis.  Det är väldigt mycket att ta in från början men man får ta en sak i taget så går det bra.

Det som varit bra med resan är att besättningen tagit väl hand oss från dag ett. När det varit fint väder som det var från Las Palmas till Madeira så passade man på att njuta av värmen. De vackra solnedgångarna samt uppgångarna och delfinerna som vi har sett i sin naturliga miljö var en häftig upplevelse. Varje natt kan man räkna med en ljus stärnhimmel och en måne som lyser upp de mörka nätterna då man sitter vid sin vaktpost.

Sjösjukan har kommit och gått för en hel del av oss inklusive mig. De första dagarna var det många som blev sjösjuka och de låg uppe på däck en hel del. Jag nådde min gräns under gårdagens vakt tidigt på morgonen efter att ha varit uppe i masten då vågorna var som värst under resan hittills. Mår bra nu och hoppas att hoppas att det förblir så.

Just nu skulle jag inte vilja vara någon annan stans på jorden än just här, mitt ute på atlanten på HMS Falken. Ibland känns det som att tiden går för fort och jag tänker ta vara på den tid som är kvar av den största upplevelsen i mitt liv hittills.

Föräldrar som läser detta, ni bör vara stolta över oss alla som fått chansen att få uppleva den här resan. Vi hoppas ni har det bra hemma i kyliga Sverige.

Hälsningar 412 Natasa Drljaca

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

 • Fredrik Jennekrans 19 april 2017 21:46

  Hallå samtliga på HMS Falken!

  Så roligt och spännande att läsa era resebrev, och vilka fina bilder. Jag/vi i familjen är inne och kollar av bloggen flera gånger per dag, man verkligen hoppas att ni har lagt ut något varje gång :)

  Jag Filip J´s farsa är svårt avundsjuk på er nu, suger hårt att sätta sig i bilen 05:45 och börja med att skrapa rutorna!
  För att sen sätta sig i trafiken upp till Uppsala...snark!
  Men i dag mitt på dagen var det ändå hyfsat varmt, kunde ta em fika tillsammans med kollegor och soldater utanför kasernen i solen, så det är väl typ på gång vämen då alltså.

  Som jag förstår enl era resebrev så har det satt lite fart med sjögången ute till havs nu. Fräckt!
  Fortsätt kämpa på, Glöm inte att stötta kamraten som kanske har det lite tungt.
  Ni är saknade!

  (Hmmm... undrar om Fille blivit sjösjuk nu, tydligen inte haft känning innan!?) ;)

  Hälsningar familjen Jennekrans

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *