Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 170215

John Samuelsson

Dagen började när vi blev väckta klockan 06:30 för att bädda iordning våra bingar, efter det blev det frukost med nybakt bröd som våra underbara byssa-besättning hade bakat dagen innan. Efter frukosten begav vi oss upp på däck för uppställning kvarter-vis och blev tilldelade arbeten. 15:30 lämnade vi kaj för att börja segla mot La Gomera. Vi ska gå syd om Gran Canaria och även syd om Teneriffa för att sedan komma till kaj på La Gomera. När vi lämnade kaj hade vi motvind så att börja kryssa var det enda alternativet. Vi har nu seglat i tio timmar men ser fortfarande hamnen vi tidigare legat i. Vi tillhör backs-vakten som har dem lite mindre och flera förligare segel. Sen har vi även suttit på posterna Frälsarkrans, utkik, Glasvakt och Rorgängare. Att vara utkik när det är mörkt så är det mycket svårare på grund av att vet inte riktig vad det är för fartyg det enda man ser är ljuset. Sjösjuka är något som väntas komma men än så länge är tävlingen fortfarande inte över. Vem blir först att spy är frågan alla elever här ombord ställer sig.

Bakom skärmen sitter trötta 422 Omar och 402 Andersson som är nöjda med att få sitta i gunrummet och värma sig lite. Vi är två sjöfartselever från Törnströmska gymnasiet i Karlskrona som båda vill jobba inom den civila sjöfarten.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

2 kommentarer

 • Mats 16 februari 2017 20:23

  Hej på er! Har nu semestrat på Gran Canaria v 6 -7 både 2016 och 2017. Förra året tog vi oss en tur till LAS Palmas den 14/2 och fick en mycket trevlig genomgång av Gladan. I dag 16/2 vid 18.00 när vi satt på balkongen på vårt hotel i Puerto de Mogan fick vi se en stor segelbåt ute på havet! Vi kom direkt att tänka på våra fina båtar från Sverige. Vi gick då in på Ship Finder och visst va det Falken. Vi önskar er alla en mycket trevlig seglats till La Gomera.
  Mats och Lotta fr Tidaholm

 • Marina Eliasson 16 februari 2017 12:44

  Hejhopp SX1A!
  Hoppas att allt är bra med er där nere i sydligare trakter. Vi kanske ses nästa vecka:))
  Er mentor/ Marina

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *