På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ruska 17

metoccutb

Ruska 17

Gripen taxar på Rissala Air Base. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Höst – en årstid då naturen förbereder sig för vintervilan. En tid då träden skiftar från grönt via gult, brandorange och rött till brunt. En tid som kan vara ofattbart vacker med strålande sol, kylig, hög och klar luft. Den kan också uppfattas som riktigt grå och trist. För oss meteorologer är den full av utmaningar i form av dimma, duggregn och låga moln. I Finland finns ett ord för att beskriva hösten och alla dess färgskiftningar och förändringar i naturen – Ruska.

Ruska är också namnet på Finlands flygvapenövning som i år genomförs under en vecka i början av oktober. Sverige deltog redan ifjol men då enbart som motståndare och baserade i Sverige. I år deltar Sverige både som motståndare och försvarare. Flygplanen och personalen som deltar från svensk sida kommer från Norrbottens flygflottilj. De som agerar motståndare baserar i Luleå och de som deltar i försvaret är baserade på Rissala Air Base i Kuopio.

Kuopio ligger i mellersta Finland, ungefär i höjd med Umeå. Det är en universitetsstad med drygt 100 000 invånare. Flygbasen ligger ca 15 km utanför staden på en smal landremsa mellan två sjöar.

Fullt fokus på att sätta ihop ett av dagens väderunderlag. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Att komma till ett nytt ställe är intressant och givande. En allmän prognos på vädret är inte så svårt att göra utan det är de lokala egenheterna som är kluriga att få grepp om. Till exempel kan det vara att veta att vid en viss vindriktning blir låga moln ännu lägre just över flygplatsen eller att en viss årstid lättar dimman normalt inte före ett visst klockslag. Just därför är det bra att ha kontakt med de som kan vädret lokalt och i det här fallet så har vi samarbetat med den finska vädertjänsten och deras kontor i Kuopio. De har mailat underlag och jag fick tillgång till en webbsida där man kan övervaka vädret på flygplatsen.

Realtidsdata över vädret på basen

Flygväderkarta utfärdad av FMI

Som meteorolog är det min uppgift att säkerställa att piloterna har det underlag de behöver om vädret i övningsområdet och på de flygbaser som används. Det är samma uppgift oavsett vi är baserade, hemma eller någon annanstans. När vi är baserade på en annan plats är det inte alltid som vi själva gör prognoserna. Då får meteorologen på plats istället försöka avgöra om de är rimliga och rättvisande och tala om sin avvikande åsikt (om det finns någon). Den största skillnaden är ändå möjligheten att övervaka aktuellt väder då vi inte alltid kan ta med våra egna system. Att övervaka det aktuella vädret innebär till exempel att titta på värden från givarna på flygfältet för att få höjden till molnens undersida. Observationer från stationer i övningsområdet ger värden på vindbyar i aktuellt område och bilder från väderradarer visar var det är regnskurar. Om molnbasen eller vindbyarna passerar vissa gränsvärden eller att skurarna kommer mot flygbasen fast prognosen sa att de inte skulle göra det, får piloterna den informationen. Utifrån den väderinformation de får avgör piloterna sedan om de behöver planera om på något sätt eller kan fortsätta utan åtgärd.

Den största utmaningen har inte varit vädret denna gång utan att hålla rätt på vad klockan faktiskt är. Hjärnan blev emellanåt ganska snurrig av att hålla reda på lokal tid (Finland ligger en timme före Sverige), UTC-tid och svensk tid. Lokal tid för att leverera underlag, UTC-tid för att veta när vissa prognoser utfärdas och svensk tid för att ringa till kollegorna i Sverige utan att till exempel störa dem i en briefing.  Som tur är kan man ta en paus ibland och äta en nybakad bulle och dricka en kopp te, kanske av sorten på bilden nedan.

Läs mer om RUSKA17

http://ilmavoimat.fi/sv/ruska17-sw

www.facebook.com/ilmavoimat

www.forsvarsmakten.se

http://blogg.forsvarsmakten.se/flygvapenbloggen/

/Elisabeth, försvarsmeteorolog F21

 

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.