På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Väderskolan – Underkylt regn

metocc

 

Att det kommit in mildare väder de senaste dagarna har knappast undgått någon.  I nästan halva Sverige ser man nu gräs och isfläckar där det nyss låg ett vitt täcke av snö. Den mildare luftmassan kom in när varmfronter passerade österut och norrut över landet. Samtidigt som vädret slog om gick SMHI ut och varnade för svår halka. Det handlade dels om regn som föll på frusen mark, och regnet frös då till is på vägbanor och ute i markerna. Men man talade även om underkylt regn. Vad menar vi meteorologer med det?

När varm luft kommer in mot kall luft lägger sig den varma luften ovanpå den kalla (varm luft är lättare och ”tunnare” än kall luft). Den nederbörd som finns i molnen faller ur som regn med någon eller några plusgrader, men kyls sedan av när den kommer ner i den kalla luften. Färdas regnet långt i minusgrader hinner den ofta frysa till, och når marken som runda korn som påminner om små hagel, som kallas för iskorn. Men är det en relativt kort sträcka genom minusgrader kan  dropparna kylas ner till ett par minusgrader utan att frysa till! Det faller alltså vatten med minusgrader, och när de dropparna når marken fryser de omedelbart till is, och orsakar så kallad glattis och blixthalka. Ännu värre blir det för dem som befinner sig i luften, till exempel helikoptrar som riskerar att få isbildning på rotorbladen, vilket innebär att de tappar sin lyftkraft.

Det är det här fenomenet med minusgrader i vattendroppar som vi kallar för underkylt regn, och på väderkartan kan symbolen liknas vid ett spegelvänt, liggande ”S” med en prick under. Precis som det mer välkända åsktecknet (T med en blixt under) är denna vädersymbol röd för att synas ordentligt. Du kan förhoppningsvis hitta dem på kartan från i onsdags, och även under torsdagen fanns de både på våra militära kartor och SMHI’s civila.

 

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.